20 Април 2024събота02:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Здравеопазването у нас убива болните

Занапред ни обещават и още по-сърцеразбиващи промени

/ брой: 74

автор:Ева Костова

visibility 1967

Звучи стряскащо, нали? Но като слуша и чете човек това, което от дни насам се разпространява в пространството, направо му настръхват косите и се пита наистина ли ни чака страшен мор. Какъвто са ни подготвили с нов списък от здравната каса и от Министерството на здравеопазването.
Става дума за скъпоструващи консумативи при високотехнологични процедури, за които ще доплащаме от джоба си, защото касата реже на поразия парите, които би трябвало да плаща за тях. В интервю на проф. Генчо Начев, който е сред най-добрите кардиолози и води една богата клиника - Чирковата, изнесе потресаващи примери на доплащане занапред от джоба на пациентите. Ако т. нар. изкуствени сърца струват 163 000 лева, касата сваля с 20 на сто стойността им, за доплащане от пациента остават 30 000 лева. А ако няма парите, какво прави? Ами, мре. Съвсем сигурно.
За поставянето на една сърдечна клапа хората трябва да започнат да доплащат по 10 000 лева,  защото е намалена процедурата от 50 000 на 40 000 лв. Икономии от здраве вещае и методиката, изготвена от МЗ при бъбречно заместителната терапия, където цените също са намалени дори за животоспасяващи процедури. И това в държава, в която 65 на сто от смъртността е заради сърдечносъдови болести и сме на първо място в света по този показател!
Лекарите при тази ситуация допускаха преговори с фирмите доставчици и евентуално намаление на цените на скъпите консумативи, но се оказва, че досега доставчици на импланти, чиято цена е намалена с наредбата за реимбурсиране от здравната каса или не могат да намалят цените, или търсят все още възможност това да стане чрез преговори с производителите, които да направят отстъпки за българския пазар. Оптимизмът обаче не бил голям. Затова си остава задължението на пациентите да плащат сами или да мрат, ако нямат парите. А колко души в най-бедната европейска държава имат такива пари? Като се прибави и това, че три-четири милиона българи, дори и работещите, живеят под или малко над границата на бедност от 321 лева, ситуацията граничи с буквално унищожение. Това се нарича геноцид чрез "здравеопазване". При един министър, който умее само да калкулира цифри и да ги мести из графите, болните не влизат в сметката. 
И сега у нас доплащанията за здраве надминават 40-те процента, но давани под масата, може и да са повече. Преди време от Световната здравна организация алармираха, че българските пациенти доплащат твърде големи суми за лечението си - 44,2 на сто. Това е най-много не само в Европа, но и в света. Оттам препоръчаха този процент да бъде намален на 15 на сто. Вместо това, процентът ще се вдигне още и съществено. 
Проф. Начев препоръчва за тези, които наистина нямат средства да доплащат, да се създаде специален фонд за подпомагане при лечение, както е сега при целевата помощ за отопление. Който е опирал до тази целева помощ, ще се сети, че докато дочака помощ от подобни "пробити" априори фондове, може и да хвърли топа... 
Данни на Управителния съвет на асоциация БГ Фарма показват, че всеки втори българин със социалнозначимо заболяване, като например хипертония, не си пие редовно лекарствата поради бедност. Само хората с хипертония, най-голямата група от пациенти - почти 2 млн., стигат, за да се види до какво води невъзможността, заради безпаричие, да се лекуват адекватно.
Като се прибави към отнемането на достъпно лечение и липсата на профилактика, картината става съвсем апокалиптична. Реално намаляването на стойността на имплантите, които касата заплаща, ще е пагубно и за работещите болници.  На практика съвсем сигурно ще се случва следната картинка: с фактура в ръка ще се влиза при болния, а ако бъде излекуван, ще дойде другият удар при получаването на сметката... С новите цени се слагат основите на колосални загуби и за болниците. А това, че няма регулация на болничния "пазар", е друга тема и съвсем не е по правилата на този "бизнес", където дори негодният брак се купува. Вчера пък МС реши да ореже още близо 6000 болнични легла. Били излишни. За държавата очевидно, не за болните. А новата здравна карта пък въвежда и лимит за боледуване! Джипитата ще имат 6 часа на работен ден за болни и 2 - за попълване на документи. На това му викат модерно здравеопазване!
Данните на Световната здравна организация идат за пореден път да подскажат, че ръстът на болните български сърца нараства лавинообразно заради ниския ни жизнен стандарт, недохранването, недолекуването, замърсената околна среда, стреса, некадърното управление във всички сфери. В същото време специалистите са категорични, че инсултите и инфарктите са предотвратими... може, но не и у нас.
Според експерти близо 8 млрд. лв. са нужни за нормално функциониране на здравната система в България на този етап. Държавата осигурява около 51% от тези средства. Високият процент доплащане от страна на пациентите на практика компрометира идеята за достъпност до качествена терапия. От асоциацията на фармацевтите призоваха пациентите да имат достъп до иновативни лекарства, но, от друга страна, да се осигури лечение и за най-масовите социалнозначими заболявания. В момента хората, нуждаещи се от иновативни терапии у нас, са около 250 000, а тези със сърдечносъдови - осем пъти повече. В страните от ЕС лекарствата за тези заболявания се поемат от здравните каси, като средният процент на реимбурсиране е 83%. У нас той е едва 25%.
Припомняме: лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните, общоприети достижения на медицинската наука и практика. При отклонение от тези задължения, в резултат на което са възникнали неблагоприятни последици за болния, може да се ангажира отговорността на лекаря, ако неговото действие или бездействие са в резултат на виновно поведение. Виновно е поведението не само в случаи на преднамереност и умисъл. Виновно е поведението и когато лекарят е знаел за последиците, но поради небрежност не ги е предотвратил или не ги е знаел, но предвид длъжността му е трябвало да ги знае.
У нас на хартия всеки има право да получи лечение без дискриминация по раса, пол, възраст, етническа принадлежност, произход, религия, образование, културно равнище, убеждения, политическа принадлежност, сексуална ориентация, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Но всъщност, нашата скъпа държава му дава единствено правото да си мре. За да й излезе по-евтино. А за да не питаме и да не виждаме истинската ужасяваща картина, ни заливат с информации за делото срещу бившия здравен министър, нещастника Петър Москов. Някой съмнява ли се как ще завърши и това проточило се дело, като знае каква съдба досега имат подобни съдебни процедури. И утре, ако сме живи, пак ще видим перчема му да се ветрее и ризата му да се белее... 



НСИ: Без думи

Броят на умрелите лица през 2017 г. е 109 791, с 2211 повече в сравнение с предходната година, а коефициентът на обща смъртност е 15,5 на сто. Равнището на общата смъртност на населението на България е най-високо сред европейските страни и продължава да е твърде високо.
С най-висока смъртност у нас са област Видин - 22,7 на сто, Монтана и Ловеч с по 21,1 на сто.
Смъртността при мъжете - 16,5 на сто, продължава да е по-висока в сравнение с жените. Продължават и силно изразените различия в смъртността сред градското и селското население.
В селата коефициенът на смъртност е 22 на сто, а в градовете - 15,2 на сто.
Умрелите жени на възраст под 65 години са 13,7 на сто, мъжете - 27,6 на сто.
През 2017 г. у нас са починали 408 деца на възраст до 1 година. Най-висока стойност на коефициента на детската смъртност е регистрирана в областите Добрич - 12,9 на сто и в Сливен - 12,6 на сто. Коефициентът на общата раждаемост през 2017 г. е 9 на сто, а през 2016 г. - 9,1 на сто. Броят на живородените деца миналата година намалява с 1029 - 1,6 на сто. Разликата между живородените и умрелите представлява естественият прираст на населението. 
През 2017 година в резултат на отрицателния естествен прираст населението в страната е намаляло с 45 836 души. През същата година всички области в страната имат отрицателен естествен прираст.   

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ