25 Април 2024четвъртък12:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Германски евродепутат: В ЕС няма умора от разширяване

Името е само един аспект от спора с Гърция, заяви македонският външен министър

/ брой: 75

автор:Дума

visibility 9

Германският евродепутат Кнут Флекещайн не вярва, че в ЕС има "умора от разширяването", а че ЕС има своите вътрешни задачи, които трябва да разреши от институционална гледна точка, за да може Съюзът да работи с повече от 28 държави членки.
"Вчера френският президент Еманюел Макрон заяви, че е необходимо да се променят правилата в ЕС, за да се улесни управлението на ЕС. И след това трябва да обясним на нашите граждани, че разширяването не е благотворително действие, а че ние всички се възползваме от него. Нашата стабилност е на карта, ние също имаме икономическа полза от това. Така че нещата не стоят така, че ние сме добре, така че ще дадем нещичко и на македонците, това е пълна глупост. Най-важното е, че трябва да покажем на нашите граждани, че сме готови и способни да управляваме Европейския съюз с 33 членове. И ние имаме свои вътрешни задачи", каза той.
Европейският парламент също много ясно ще подкрепи началото на преговорите за членство с Македония, заяви пред македонски медии евродепутатът. Според него за това допринася особено работата на правителството и министъра на външните работи и конструктивните опити за постигане на общо решение с Гърция.
Запитан дали Гърция може да блокира това решение отново в Съвета на министрите на ЕС, евродепутатът казва, че теоретично е възможно.
Германският евродепутат не иска да навлиза в подробности за възможността преговорите с ЕС да започнат, без да бъде напълно решен спорът за името с Гърция, от страх да не застраши преговорния процес, но все пак не изключва възможността.
"Името е само един аспект от спора с Гърция. Да беше само въпросът с името, лесно ще решим проблема", заяви министърът на външните работи Никола Димитров в интервю за телевизия "H1".
Решителност за решаване на проблема с името на БЮРМ през тази година и отворен за компромис по отношение на следващите стъпки в преговорите изрази Никола Димитров, който изпрати и конкретно съобщение както до своята държава, така и до Атина, пише електронното издание на вестник "Ефимерида тон сидактон". То цитира думите на Димитров, че преговорите са в деликатна фаза и "колкото повече обясняваме пред обществото, толкова се затруднява целият процес".
На искане на журналистката от "H1" в преговорите с Кодзияс да следва специалната дипломация на Ивица Дачич, който пееше на гръцкия министър, Димитров отговори, че неговите художествени грижи се разпаднали още когато е бил малък, когато открил, че няма талант, коментира гръцката държавна телевизия ЕРТ и използва изказването на Димитров, че ако използва метода на пеене в дипломацията, това щяло да има само обратен ефект.
"Възможно е в най-близко бъдеще Македония и Гърция да намерят решение на спора за името. И двете страни работят върху този процес и това става на най-високо ниво. Необходимо е да постигнат договор, който ще бъде в интерес на двете държави". Това каза еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан в отговор на въпроса дали "има план Б" за евроинтеграцията на Република Македония, ако не се стигне до решение на спора за името. "Убеден съм, че е възможно да бъде намерено решение, не само защото преговорите вече са започнали и продължават и в момента, а защото добросъседските отношения са много важни както за региона, така и за ЕС", каза още Хан, след като предаде Доклада за напредъка на Република Македония на премиера Зоран Заев.
ЕК вчера официално призова за започване на преговори за членство на Македония в ЕС.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 147

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 146

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ