Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Заблудата

Евгени Гаврилов

19. Април 2018 , брой: 75   575   0Напоследък на всяка критика, отправена към него, премиерът отговаря с един аргумент. Говорете каквото искате, но хората живеят по-добре под моето управление, защото доходите им са се увеличили с 11% през последната година. Официалните данни на Националния статистически институт обаче са на път да разсеят тази заблуда.
Според тях общият доход средно на човек от домакинствата е нараснал през миналата година с 8,1% спрямо година по-рано, достигайки 5586 лева, като за последните десет години (между 2008-а и 2017-а) средните доходи в България са се увеличили 1,6 пъти.
Реалните доходи (отчитайки инфлацията) са нараснали през 2017-а с 5,5%. През миналата година домакинствата в България са изразходвали средно 5217 лева, което е повишение с 9,7% спрямо предходната година, като за последните десет години разходите са се увеличили 1,6 пъти.
Разходите за храна през миналата година са били в размер на 1537 лева средно на член от домакинство, или със 7,4% повече спрямо 2016-а и с 31,7% спрямо 2008-а. Жилищните разходи (за вода, електроенергия, горива, жилищно обзавеждане и поддържане на дома) за миналата година са били в размер на 987 лева, нараствайки с 15,3% на годишна база и със 74,7% спрямо десет години по-рано.
И какво се оказва в крайна сметка? Първо, през последните десет години, що се отнася до забогатяването, тъпчем на едно място. Защото приходите в домакинствата са се увеличили с 1,6 пъти, но с толкова са хвръкнали нагоре и разходите, които те правят, за да могат да оцеляват. И, второ, ако вземем данните само за изминалата 2017-а, ще се види, че не само не сме забогатели, а направо сме обеднели. Защото според тях разходите, които правим за съществуването си, са изпреварили доходите. Тук няма да говорим за скритата инфлация, с която се сблъсква човек, щом прекрачи прага на хипермаркетите. Там най-добре се вижда как цените растат много по-бързо от заплатите.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"