08 Май 2024сряда15:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заблудата

/ брой: 75

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1887

Напоследък на всяка критика, отправена към него, премиерът отговаря с един аргумент. Говорете каквото искате, но хората живеят по-добре под моето управление, защото доходите им са се увеличили с 11% през последната година. Официалните данни на Националния статистически институт обаче са на път да разсеят тази заблуда.
Според тях общият доход средно на човек от домакинствата е нараснал през миналата година с 8,1% спрямо година по-рано, достигайки 5586 лева, като за последните десет години (между 2008-а и 2017-а) средните доходи в България са се увеличили 1,6 пъти.
Реалните доходи (отчитайки инфлацията) са нараснали през 2017-а с 5,5%. През миналата година домакинствата в България са изразходвали средно 5217 лева, което е повишение с 9,7% спрямо предходната година, като за последните десет години разходите са се увеличили 1,6 пъти.
Разходите за храна през миналата година са били в размер на 1537 лева средно на член от домакинство, или със 7,4% повече спрямо 2016-а и с 31,7% спрямо 2008-а. Жилищните разходи (за вода, електроенергия, горива, жилищно обзавеждане и поддържане на дома) за миналата година са били в размер на 987 лева, нараствайки с 15,3% на годишна база и със 74,7% спрямо десет години по-рано.
И какво се оказва в крайна сметка? Първо, през последните десет години, що се отнася до забогатяването, тъпчем на едно място. Защото приходите в домакинствата са се увеличили с 1,6 пъти, но с толкова са хвръкнали нагоре и разходите, които те правят, за да могат да оцеляват. И, второ, ако вземем данните само за изминалата 2017-а, ще се види, че не само не сме забогатели, а направо сме обеднели. Защото според тях разходите, които правим за съществуването си, са изпреварили доходите. Тук няма да говорим за скритата инфлация, с която се сблъсква човек, щом прекрачи прага на хипермаркетите. Там най-добре се вижда как цените растат много по-бързо от заплатите.

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 114

/ брой: 84

За наше добро

visibility 112

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 115

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ