19 Април 2024петък10:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бистришките баби пеят в Музея на София

Изложба за прочутия състав, обявен от ЮНЕСКО за шедьовър на нематериалното културно наследство, може да се види там до неделя

/ брой: 75

автор:Дума

visibility 46

Бистришките баби, архаичният шопски двуглас - принос към европейските културни ценности, е насловът на концерта, който може да се види днес, 19 април, от 17 ч., в централното фоайе на Регионалния исторически музей на София (пл. "Бански" 1).
Бистришките баби изпълняват локален репертоар, а някои от песните са много старинни, емблематични за София и Софийския регион. Групата е сформирана като "Бистришки баби" през 1946 г. Специалистите определят начина на пеене като полифония. Този тип музициране се поставя в полето на неписмените култури и води началото си от предхристиянската епоха. Репертоарът на групата наброява над 300 песни. Исторически погледнато, в с. Бистрица по семейна традиция пеенето е сред най-важните компоненти от обучението на девойките.
Фолклорната група гостува многократно във Великобритания, Франция, Белгия, Италия, Германия, САЩ. През 1978 г. получава престижната Европейска награда за народно изкуство на фондация "Алфред Тьопфер" в Хамбург. Бабите и техните внучки представят България и на "Европалия" в Белгия през 2002 г.
През 2005 г. ЮНЕСКО разпознава "Бистришки баби" като шедьовър на устното и нематериалното културно наследство. През 2008-а вписва шедьовъра в световната представителна листа на нематериалното културно наследство.
В Регионалния исторически музей в София до 22 април вкл. може да се разгледа и изложба, представяща групата "Бистришки баби". Експозицията разказва за локалния контекст, в който старинният двуглас е съхранен, за водещи певици през годините, както и за интереса към групата в международен план.
Концертът и изложбата се осъществяват по проекта "Архаичният шопски двуглас - ценен принос към културните ценности на съвременна Европа. Бистришките баби", финансиран по програма "Култура" на Столичната община за 2018 г.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 602

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 496

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ