25 Април 2024четвъртък10:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Връчват "Аскеер 2018" на 24 май

Церемонията в Театър "Българска армия" ще бъде излъчена пряко от БНТ1, БНТ Свят и БНТ2

/ брой: 76

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 991

Фондация "Академия Аскеер" ще връчи за 28-и път на 24 май своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. Церемонията в Театър "Българска армия" ще бъде излъчена пряко от БНТ1, БНТ Свят и БНТ2. Галаспектакълът е поверен на Петринел Гочев - режисьор и сценарист, сценография - Нина Пашова, музикална картина - Петя Диманова.
Академия "Аскеер" удостоява с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство актьора Васил Михайлов, стана ясно на пресконференция в сцена-клуб "Максим" на Военния театър.
    Десетте спектаклови категории тази година включват представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 1 април 2017 г. до 31 март 2018 г. Обект на внимание бяха 100 представления. 58 от тях са реализираните премиери в София, 42 спектакъла са представени от извънстолични театри. Избраната продукция принадлежи на 9 столични сцени с 16 заглавия и 4 извънстолични театъра с 4 заглавия. Членовете на журито обсъдиха и с тайно гласуване определиха номинациите, информира Милен Миланов, председател на фондация "А'Аскеер".
Най-доброто представление ще бъде избрано сред "12-те гневни" от Р. Роуз, постановка Пламен Марков, Общински културен институт Театър "Възраждане", "NеоДачници" по "Дачници" от М. Горки, пост. Иван Пантелеев, Народен театър "Иван Вазов" и "Танцът Делхи" от Ив. Вирипаев, пост. Галин Стоев, НТ "Иван Вазов". За режисура конкуренти са Бина Харалампиева за "Лисичета" от Л. Хелман, НТ "Иван Вазов", Галин Стоев за "Танцът Делхи" от Ив. Вирипаев, НТ "Иван Вазов", и Иван Пантелеев за " NеоДачници" по "Дачници" от М. Горки, НТ "Иван Вазов".
Претендентките за водеща женска роля са Александра Василева за Олга Алексеевна в "NеоДачници", Теодора Духовникова за Регина в "Лисичета" и Мария Стефанова за А в "Три високи жени" от Ед. Олби, пост. Стефан Спасов, НТ "Иван Вазов". В категорията "Водеща мъжка роля" са излъчени Деян Донков за Калигула в "Калигула" от Ал. Камю, пост. Диана Добрева, НТ "Иван Вазов", и за Хари в "Палачи" от М. МакДона, пост. Стоян Радев, Театър "София", Захари Бахаров за Бай Славе в "Чамкория" по романа на М. Русков, пост. Явор Гърдев, Театър 199 "Валентин Стойчев", и Юлиан Вергов за Сергей Василиевич Басов, адвокат в "NеоДачници".
Тримата номинирани автори на театрална музика са Асен Аврамов за "Зимата на нашето недоволство" по романа на Дж. Стайнбек, пост. Бина Харалампиева, МГТ "Зад канала", Мишо Шишков-син за "Moderato cantabile" от М. Дюрас, пост. Стилиян Петров, Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък, и Петър Дундаков за "Франкенщайн" от Н. Диър, пост. Стайко Мурджев, Театър "София".
Номинации за костюмография са заслужили Васил Абаджиев за "Хенри IV" от Л. Пирандело, пост. Лилия Абаджиева, ТМПЦ - Варна, ДТ "Стоян Бъчваров", Свила Величкова за "Лисичета" и Нина Пашова за "Калигула" и за "Три високи жени". Приза за сценография ще си оспорват Васил Абаджиев за "Хенри IV" и за "Ако нямах лоши сънища" по У. Шекспир, пост. Лилия Абаджиева, Театър "Азарян", НДК, Марина Райчинова за "Франкенщайн" и Свила Величкова за "Лисичета".
В категорията "Поддържаща женска роля" конкуренцията е между Ана Пападопулу за Бърди в "Лисичета", Василена Атанасова за Марджи Йънт Хънт в "Зимата на нашето недоволство" и за Линда в "Пияните" от Ив. Вирипаев, пост. Явор Гърдев,  МГТ "Зад канала", и Стефка Янорова за Ракел в "След репетицията" от И. Бергман, пост. Валентин Ганев, Театър "Българска армия". За отличието за поддържаща мъжка роля се състезават Александър Хаджиангелов за М в "Петел" по пиесата "Соск" от М. Бартлет, пост. Стайко Мурджев, Младежки театър "Николай Бинев", Малин Кръстев за Дани Тейлър в "Зимата на нашето недоволство" и Явор Бахаров за ролята на сицилианеца Микеле в "Редки тъпанари" по филма на Марио Моничели, пост. Стефан Москов, ДТ "Сава Огнянов" - Русе.
Изгряваща звезда ще бъде посочена между Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в "Кралят Елен" по К. Гоци, пост. Анастасия Събева, Театър "Азарян", НДК, Делян Илиев за режисурата на "Три сестри" от Чехов, пост. Делян Илиев, РДТ "Николай Хайтов" - Смолян, и Неда Спасова за ролята на Варвара Петровна в Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" - "Бесове" по Достоевски, пост. Иван Добчев, ТР "Сфумато".


Статуетката е дело на Георги Чапкънов-Чапа


Мирослав Пашов, Розалия Радичкова, Милен Миланов - председател на фондация "А`Аскеер", проф. д.н. Виолета Дечева
Снимка Иван Дончев





 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ