26 Април 2024петък08:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Ансамбъл "Полиритмия" се събира след 15 години в чест на своя създател

/ брой: 76

автор:Дума

visibility 785

Стоян Янкулов-Стунджи, Христо Йоцов, ансамбъл "Полиритмия", ансамбъл "Тупан" и младите Василена Серафимова, Анастас Паев и Сара Чакърова ще разлюлеят зала "България" на 22 април от 19 ч. в концерт, посветен на видния майстор на ударните инструменти Добри Палиев.
Основателят на Българската школа по ударни инструменти Добри Палиев е и първият изпълнител на вибрафон и ксилофон в България. Той посвещава 45 години от живота си на Музикалното училище и Музикалната академия в София, като обучава десетки перкусионисти - днес вече изтъкнати музиканти. Свири и преподава в Страсбург, Хамбург и Виксбург, Солун и др. Школата, която създава, влиза в европейските учебни програми. Автор е на 50 пиеси за ксилофон, маримба и вибрафон, пиеси за ансамбъл от ударни инструменти и няколко теоретични труда. За този концерт основаният от него ансамбъл "Полиритмия" се събира след 15-годишно отсъствие от сцената. Специално участие в гала вечерта ще има и световноизвестният хор "Мистерията на българските гласове" с диригентка Дора Христова.
Публиката ще чуе две премиерни произведения. Младата перкусионистка Василена Серафимова, която живее и работи във Франция, ще представи световната премиера на Концерта за маримба и оркестър на Румен Бояджиев-син. Сара Чакърова и Анастас Паев пък са солистите в българската премиера - "Среднощни песни" от Георги Арнаудов. Пиесата е свирена за първи път през 2017 г. в Пекин с Оркестъра на Забранения град.
Христо Йоцов и Стоян Янкулов-Стунджи са другите звезди в концерта. И двамата ще свирят авторска музика заедно със Софийската филхармония под диригентството на Любомир Денев-син, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, експерт реклама и връзки с медиите на Софийската филхармония.


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ