26 Април 2024петък00:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Марио и Лиляна Хосен свирят заедно във Варна

Виртуозният цигулар и талантливата виолончелистка ще се изявят тази вечер под диригентството на маестро Борислав Иванов

/ брой: 76

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 907

Забележителен концерт под диригентството на маестро Борислав Иванов със солисти Марио Хосен - цигулка, и Лиляна Кехайова-Хосен - виолончело, ще се състои във Варна днес, 20 април, от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, научи ДУМА от Петя Войкова. Двамата музиканти за първи път гостуват на сцена в морската столица, откакто са в семеен обет. Заедно с оркестъра на Държавната варненска опера с концертмайстор Красимир Щерев, двамата солисти ще представят Концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Й. Брамс. В програмата ще прозвучат още "Болеро" от М. Равел и Гротескна сюита "Бай Ганьо" от В. Стоянов.
Музикалните критици величаят Марио Хосен като "преродения Паганини", "виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност", възхищават се на неговата "брилянтна техника и красив цигулков тон". Следвайки божествената си дарба, Марио Хосен извървява бързо пътя от дете-чудо до международното признание "Превъплъщение на Паганини". Във вените на родения в Пловдив музикант тече коптска, еврейска, арабска и българска, а може би и тракийска кръв от времето на Орфей - и от тяхната смес се ражда изумителен талант. Марио Хосен, чиято майка е оперна певица, свири от 5-годишен на първата си цигулка, подарена от баба му, а на 8 години вече е солист на Пловдивската филхармония. Завършва висшето си образование в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.
Носител на много награди за своето изпълнителско майсторство, Марио Хосен вече е и утвърден педагог, почетен професор по цигулка на НБУ и гост професор в Япония. Вдъхновител е на много проекти, сред които създаването на Академичния оркестър "Камерата Орфика" в НБУ и на Международния конкурс за цигулари във Варна през 2015 г., на който се изявиха изключителните братя Зайранови - Александър и Мартин, от Варна. Те вече се обучават и в майсторските класове на Международната музикална академия "Орфеус" във Виена, зад която отново стои Марио Хосен. Виртуозният изпълнител свири на една от най-скъпоценните цигулки в света - Гуаданини 1749, предоставена му oт Австрийската национална банка.
Родена в семейство с музикална история, Лиляна Кехайова-Хосен започва да свири на виолончело на 6-годишна възраст. След като завършва НМУ "Любомир Пипков" е приета във Виенската консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Успехът я следва неотлъчно между Виена и София. Наградите й като солистка и като част от класически камерни ансамбли са многобройни. Лиляна Кехайова е печелила конкурси в България и в чужбина. Тя е пълноправен член на Виенския камерен оркестър, с който идва у нас, соло чело е на оркестър "Камерата Орфика", а от 2014 г. е генерален секретар на Международната музикална академия "Орфеус" във Виена. В нея всяка година участват повече от 100 студенти, обучавани от 20 професори и световноизвестни солисти. През 2012 г. Лиляна Кехайова получава стипендия от Виенската консерватория, стипендиантка е и на други австрийски фондации и компании.


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ