25 Април 2024четвъртък07:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Д-р Денка Стоянова:

Най-спешни са ортопедичните проблеми на хората с хемофилия

Необходимо е да се обърне внимание и на профилактиката на пациентите над 18 години, казва хематологът от Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ "Царица Йоанна" ИСУЛ

/ брой: 76

автор:Аида Паникян

visibility 1717

"В България не е решено кой финансира плановите операции на пациенти с хемофилия"

- Д-р Стоянова, различни ли са подрастващите с хемофилия от връстниците си?
- Някои от пациентите не обичат останалите да знаят за заболяването. Това е решение на семейството. Не подкрепям такова поведение, защото тези пациенти с недостиг и дори липса на фактори на кръвосъсирване са застрашени от сериозни кръвоизливи вследствие на травма. А при децата това не е изключено. Задължително е да знаят поне учителите.
В детската градина всички трябва да знаят за дете с хемофилия, за да действат в случай на необходимост. По принцип тези деца се нуждаят от повишено внимание, за да бъде предотвратена травма, доколкото това е възможно, а в случай на инцидент да се реагира адекватно и незабавно да бъде потърсена спешна помощ, да бъде информиран лекуващият лекар.
Съвременната медицина обаче прави така, че децата с хемофилия да не са много различни от връстниците си. Познавайки заболяването и начина на предотвратяване на кървене, те могат да ходят на екскурзии, да спортуват определени спортове, да бъдат част от колектива.
- При неадекватно лечение хемофилията води до тежка инвалидизация. На какво ниво е лечението на тези пациенти?
- Всички деца с хемофилия са обхванати от т.нар. профилактика - прилагат 2 или 3 пъти седмично, според тежестта на заболяването,  липсващия фактор с цел да бъде намален рискът при евентуална травма или спонтанен кръвоизлив. Когато настъпи кръвоизлив, лечението се провежда с по-високи дози.
Общо взето, лечението е съсредоточено в университетските центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, където има специалисти. Смея да твърдя, че всички пациенти са обхванати и на всички се провежда необходимото лечение, съобразено с тежестта на заболяването. Всички деца до 18 г. са на т.нар. профилактика и получават необходимите дози фактор, съобразени с възрастта им, с физическата им активност, с тежестта на заболяването. При възрастните някои са на профилактика, други са на лечение при необходимост. Необходимо е да се обърне внимание и да бъде решен и проблемът с профилактиката на пациентите над 18 години.
Разбира се, не може да не отбележа, че България направи голям скок в осигуряването на кръвосъсирващи фактори.
- Преди време се заговори за т.нар. триединство на домашно, болнично и спешно лечение на хемофилията. То работи ли?
- Това е най-големият проблем. Домашното лечение се покрива от НЗОК, а спешното - от МЗ. Единични са центровете, които успяват да реагират бързо с необходимите количества. В София Националната болница по хематология може веднага да ни предостави необходимите количества фактор, ако имаме спешен пациент. Но все още не е решено по какъв начин и от кого ще бъдат осигурявани количествата фактор при плановите операции на пациенти с хемофилия.
- Кой трябва да го прави?
- Трябва да бъде създадена клинична пътека в ортопедията, която да покрива и количеството фактор при планова операция на пациент с хемофилия. Това е необходимо, защото има пациенти, особено сред по-възрастните, които се нуждаят от смяна на става. При младите може да се провежда радиосиновектомия, която тепърва организираме. Това е процедура, при която с радиоактивен елемент се провежда своеобразно прочистване на разрасналата ставна капсула, която кърви. На практика това е инжекция, но тя забавя развитието на ставните изменения, които с времето водят до необходимост от извършване на тежки отворени операции, смяна на стави.
Наистина на настоящия етап ортопедичните проблеми на хората с хемофилия имат крещяща нужда от спешно решение. Има специалисти ортопеди, които се ангажират с лечението на хора с хемофилия, но засега е само това. Необходимо е кардинално решение на проблема. В момента този проблем стои на преден план и в Комисията по редки болести, пациентската организация също е изключително активна, но...
- Лечението на хемофилията изисква мултидисциплинарни медицински екипи. Как са организирани те у нас?
- За момента истински мултидисциплинарен център е този във Варна, в "Св. Марина". Може да се каже, че този проблем е решен в голяма степен в университетските болници, които са многопрофилни и всички необходими специалисти са съсредоточени на едно място. В специализираните болници няма нарочно обособени центрове, по-скоро са на функционален принцип. В Националната болница по хематология няма мултидисциплинарни екипи, макар че има специалисти, които могат да бъдат ангажирани винаги при необходимост. Същото е и при нас - ние сме многопрофилна болница, но не детска. Липсата на мултидисциплинарен екип запълваме с консултации с ортопеди, физиотерапевти, рехабилитатори, които са запознати с начина на поведение и лечение при тези пациенти. Но всичко това не е оформено като център, както е в Германия, например, а тесните специалисти са много малко.
- Има ли регистър на пациентите с хемофилия?
- Имаше и известно време се поддържаше. В момента няма. Това е едно от изискванията за всички редки болести. Би помогнал да знаем колко са болните, колко от тях са с усложнения и какви са те, да имаме точна представа за необходимостта от количествата фактор.


Царската болест засяга предимно простосмъртните

Хемофилията е генетично заболяване, при което организмът не произвежда белтъци (фактори), които съсирват кръвта. Заболяването е познато на човечеството от най-древни времена, но названието си "царската болест" получава в по-ново време, когато през XIX и ХХ в. се установява, че е разпространена в почти всички европейски кралски семейства. Първоизточникът й е английската кралица Виктория, чиито 6 дъщери са омъжени за принцове на различни европейски кралства. Поне две от тях били носителки на дефектния ген, а едната със сигурност е императрицата на Русия Александра.
Характерно за заболяването е, че носител на дефектния ген е майката, но заболява синът, а не дъщеря й. Всъщност царската болест засяга и простосмъртни. Тя се характеризира с изкървяване в предимно носещи стави (колене, лакти, глезени), получено дори при най-леки травми, някои от които човек дори може да не усети. Възможно е кръвоизливите да не са причинени от травма, а да са спонтанни - това е тежка проява на заболяването. Затова пациентите с хемофилия и семействата им са обучавани как да действат при кръвоизлив. И затова се провежда профилактика в зависимост от формата и тежестта на заболяването. Ако кръвоизливите не бъдат предотвратени или своевременно преодолени, ставният хрущял може да бъде унищожен, което води до непрекъсната болка, трудна подвижност.  
Хемофилията е най-често срещаната рядка болест. В България хората с хемофилия са около 700, над 100 от тях са деца. Допреди десетина години сериозният проблем на българите с това заболяване бе недостигът на препарати, които заместват факторите на кръвосъсирването. В момента този проблем е преодолян.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ