25 Април 2024четвъртък04:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КАК ФРАНЦУЗИН ОТКРАДНА "ДРЯНОВСКИТЕ БУЛКИ"

Знаменитата българска народна песен, направила фурор сред специалисти и публика, е присвоена, превърната в шансон и взема акъла на парижани

/ брой: 76

visibility 1406

Любомир ДИМИТРОВ

Точно преди 80 години култовата и емблематична песен "Дряновските булки" печели на конкурс в Букурещ престижната награда на публиката. Народната творба е представена от именития по това време куплетист и майстор на шлагера Стоян Миленков. Той я взема от дряновски музиканти при гостуването си в нашия град през 1929 г., когато  изпява "Песен за Дряново" в дряновското читалище. Тя се състои от 72 куплета и дава представа за живота на колоритните зевзеци в балканския ни градец.
Емблематичната за Дряново народна песен "Тръгнали ми са дряновските булки...", представена на букурещкия фестивал, е чута от известния тогава автор на френски шансони Жан-Морис Готон. Той харесва много игривата и звучна песен за дряновските моми, които газят мътната вода и без да пита никого, връщайки се в Париж, аранжира нашата песен и я превръща във ....френски шансон! Той става шлагер само за една седмица и взема акъла на много парижани.
Че "Дряновските булки" е открадната от френския специалист, се уверява сам и Миленков, който я чува като мелодия в един известен локал във френската столица. Нищо обаче не можал да направи, за да докаже, че песента е копирана във всяко отношение, но успял да убеди свой френски колега в българската й автентичност.
Песента за дряновските булки е изпята в оригиналния й текст през 1840 г. на дряновския сбор, който се провежда в края на месец октомври. Първи изпълнител е дядо Тончо Гъдуларя. Тук ще предложа на читателите именно оригиналния текст. Той се публикува за първи път и ми е скъп подарък от известния музикант и педагог, дряновеца Русчо Зимпаров.
             
ДРЯНОВСКИТЕ БУЛКИ

         Тръгнали ми са дряновските булки,
         на сбор да идат - сбор да сборуват.

         Припев: Де, Колю, де много му се
         щенка, Колю.
         Де, Колю де, дърво ще яде!

         Мътно придошло дряновското дере
         мътно и буйно не се минава.

         Припев: Де, Колю, де...

         Отдолу иде Колю Бързака,
         Колю Бързака с куцото магаре.

         Припев: Де, Колю, де...

         Булки му се молят да ги прекара,
         да ги прекара оттатък дере.

         Припев: Де, Колю, де...

         Колю им иска по една страница,
         а те му дават по една парица.

         Припев: Де, Колю, де...

         Всичките му дават, една му не дава,
         Бели поли вдига, мътна вода гази.
         Мътна вода гази, бели бедра пази.

         Припев: Де, Колю, де...

         Колю я гледа па му се иска.
         Хем му се иска, хем не му стиска...

         Припев: Де, Колю, де...

Именитият поет-сатирик Марко Ганчев, който е родом от с.Марча, Дряновско (днес квартал на град Дряново), написа и своя версия за "Дряновските булки".
           
Дряновските булки, дряновските моми
мътна вода газят, бели поли вдигат!

            
Те са последната етническа група, превърнала в мода...минижупа!
Преди години представителният танцов ансамбъл "Балкан" при местното читалище "Развитие" в града на Колю Фичето участва с успех на културните празници "Балканът пее и разказва" с танцовата сюита "Дряновските булки", като остави отлично впечатление сред специалисти и публика.
Любопитното е, че мелодията на "Дряновските булки" е направила фурор в германския град Рудолщад, където преди време се е провело 31-то издание на Европейския фестивал по радиоразпръскване. Новината ми съобщи журналистът Илия Пехливанов. На този фестивал участва за първи път и Българското национално радио, благодарение на Цвети Радева - водеща на фолклорното предаване "Имат ли песните спиране?!"
Фолк-джаз групата "Дива река" са представили в диска си и вариант на песента "Дряновските булки", но под заглавие "Куцото магаре". Тук търсенията на съвременната форма на фолклора се "омесват" с други жанрове, включително с джаз и рок.
"Дряновските булки" е впечатлила и британски журналист от радио ББС, който е пожелал да разбере повече за нея. 



Танцовият ансамбъл "Балкан" при читалище "Развитие" в Дряново играе танцовата сюита "Дряновските булки" на културните празници "Балкана пее и разказва"


Хумористът-куплетист Стоян Миленков


Представителният танцов ансамбъл "Балкан" - Дряново


На традиционния събор в центъра на Дряново винаги се пее песента и се танцува хорото "Дряновските булки", октомври 1930 г.


Дряново. СЯн. - "Дестинация Дряново"

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ