26 Април 2024петък07:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имена

Разговор с Тончо Русев

/ брой: 76

автор:Боян Бойчев

visibility 1004

Така и не успях да се запозная лично с Тончо Русев. А много исках. За мен всеки човек е една книга. Но големите имена в нашата култура са не просто книги, а огромни сборници с избрано най-доброто и ценното от живота. Та затова исках да се запозная с композитора и човека, да си поговоря, по-точно да го послушам. Както съм слушал и продължавам да слушам неговите песни. Дали защото с тях съм израснал, дали защото носят в себе си онова бисерче българщина, което всеки от нас носи в себе си и което може да си остане песъчинка, но може и да стане голяма скъпоценна перла, зависи как ще го отгледаш.
Какво ли щеше да ми каже? Чел съм негови интервюта. Но всеки разговор е различен.
Но кончината на Тончо Русев ме хвърли в един друг размисъл. Ценим ли достатъчно големите имена на нашата култура? Чува ли се техният глас, или се сещаме за тях, когато вече ги няма? Тогава изведнъж медиите гръмват, започват да се ровят в биографиите, да търсят сензации. 
Познавам много големи наши писатели и поети, вече на солидна възраст. Почти всички от тях ми споделят, че се чувстват пренебрегнати, отхърлени от обществото. А те имат какво още да кажат, със сигурност много повече от реката словоблудства, която се излива от днешните измислени "герои" на деня. Но мълчаливо, с достойнство, с онова достолепие, което притежава само човекът на духа, подминават обидата на забравата.
Може би причината е, че те не направиха компромис нито със съвестта си, нито с творческите си разбирания, нито с политическите си възгледи. Затова са и неудобни в днешното време на ниски чела и меркантилни умове.
Нацията трябва да бъде опростачена, принизена, доведена до първосигналните, примитивните страсти.
Това си мислех, докато си пусках песните на Тончо Русев в деня на неговата кончина. Колко красота, хармония, любов и вдъхновяваща чистота има в тях!
Често, когато тичах в парка, срещах Тончо Русев и Евтим Евтимов да се разхождат. Може би тогава са се раждали творбите на техния тандем? Изкушавах се от желанието да ги спра, да се представя, да си поговорим. Но не го направих. Може би от страх да не наруша някой момент на вдъхновение...
Сега паркът е пуст. Няма ги стиховете на Евтим Евтимов, няма ги песните на Тончо Русев. Но я има поезията на природата, песните на птиците.
Всъщност истината е, че аз се запознах с Тончо Русев. Още отдавна, когато по стария радиоприемник "ВЕФ" слушах и харесах неговите песни.
Това е предимството на големия творец. Той не умира, а продължава да живее чрез творчеството си. Независимо от конюнктурите на деня. Попитах учениците дали са чували песни на Тончо Русев и изредих няколко заглавия. Ама разбира се, ми отговориха те. И нека не танцуват на тях на дискотеките, но съм сигурен, че когато останат сами, си ги пускат и ги слушат. И разговарят с Тончо Русев.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ