Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Гаменска история

Боян Бойчев

20. Април 2018 , брой: 76   551   0Удариха с не знам си колко ракети Сирия. Големите демокрации САЩ, Великобритания, Франция.
Демокрация с ракети.
Какво още е демокрация? Нежни революции? Платени протести? Одобрени от чужди посолства правителства? Военни операции с тайфунно-нежни имена? Еднополюсен модел на света с един разпищолил се господар?
Няма оправдание за използване на химическо оръжие. Категорично. Ами ако не е използвано? Тогава? Кой ще носи отговорността?
Защото и за Ирак се говореше, дори епруветки се размахваха, а после - нищо. И кой понесе отговорността?
Като гледах как валят заплахите, а след това ракетите, се сетих за гамените в училище. Винаги ги има. Те не се съобразяват с никакви правила, не се страхуват от наказания. Удоволствие им прави да тормозят другите ученици: физически, психически. Авторитетът им сред останалите се държи на страха, който внушават. Около тях винаги гравитират още един - двама. Голяма част от другите ученици мълчат и се правят, че не забелязват безобразията, за да не дразнят гамените. Има и такива, които се присламчват към тях, подмазват се, готови са на всичко, включително и на унижения, само и само да не им вдигнат и на тях мерника.
Докато не се намери някой, който да постави гамените на мястото им.
Да удариш суверенна държава само ей така, защото си решил, дори и да е използвано химическо оръжие, не е ли нарушение на международното право?
И кой си ти, че да решаваш такива неща? Самоназначил се жандарм? Самопровъзгласил се господар?
По същата логика, какво би станало, ако някой реши да атакува прецизно затвора Гуантанамо с няколко ракети заради зверствата там?
"Призоваваме сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право", цитат от официалната "балансирана" българска позиция за ракетната атака в Сирия. А защо няма призив трите атакуващи държави да спазват международното право?
НАТО и ЕС подкрепиха атаките срещу Сирия. Без официалното становище на ОЗХО. Без разрешение на Съвета за сигурност на ООН. Значи - и ние в кюпа? 
Коалиция от НАТО започна войната в Югославия в края на 90-те.
Сърбите помнят. И имат достойна позиция.
Нищо не може да оправдае ракетен удар и военни действия в чужда страна, освен главите на най-яростните ястреби, обсебени от идеята за световна власт.  
Кое е по-достойно: да не дразниш гамените или да се присламчиш угоднически към тях? Нито едното, нито другото.
Достойно е да имаш волята да им се противопоставиш.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"