18 Април 2024четвъртък04:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

"Оцеляващата" пред нови изпитания

Ще стане ли Пловдив европейска столица на културата през 2019 г. без Концертна зала

/ брой: 76

автор:Пенка Калинкова

visibility 2357

Идеята за Пловдивска опера съществува от началото на миналия век и преминава през различни форми на кратко осъществяване до 1953 г., когато с Постановление на МС на НРБ е създадена  Държавна опера Пловдив. И тогава, и днес тя няма своя сграда, свой дом. Най-напред дели територия под един покрив с Драматичния театър, след това се нанася в сградата на Профсъюзния дом "Стефан Кираджиев". По време на дълго продължилия ремонт на сградата през първото десетилетие на новия век и под формата на ОФД (оперно-филхармонично дружество), тя се беше свила на кълбо в Концертната зала на Пловдив. 60-годишнината си Пловдивската опера посрещна в обновения, но и с редица акустични и други проблеми, Синдикален дом, който вече се нарича Дом на културата "Борис Христов". Тогава излезе и книгата ми "Оцеляващата" като поклон към жилавостта на оперната трупа и на пловдивчани да защитят правото си на оперна публика, преко всякакви проблеми и административни врътки.
През всички тези години е съществувало, кога по-ярко заявено, кога не толкова, желанието

операта в Пловдив да има свой дом

Няма да припомням всички припламвания и погасвания по различни причини на този стремеж. Така или иначе, от 2016-а съществува фондация "Дом за Пловдивската опера", която бе разпозната като основен лидер и организатор на движението за свой дом на операта. На този етап петимата инициатори - известни пловдивчани, и начинанието, подкрепено с подписите на над 10 000 души, не срещат разбиране в общинското ръководство. Независимо, че оперната трупа под ръководството на доц. Нина Найденова и екипа й бележи развитие, върна и уголеми оперната аудитория, работи за нови публики чрез всички възможни форми и средства.
В последната година и половина петимата активисти от "Дом за Пловдивската опера" и в частност инж. Любозар Фратев и д-р Мариана Чолакова - бивши членове на УС на ОФ "Пловдив 2019", съсредоточиха усилията си върху изискващата неотложен ремонт Концертна зала на Пловдив. Тя е в окаяно състояние. Ако не се пристъпи към спешни спасителни действия, няма да бъде отворена за събитията от 2019 г., създава големи трудности за дейността на най-големия културен оператор в града на хълмовете - Пловдивската опера. След поредица от срещи и пресконференции с министър Вежди Рашидов, с депутати, с министър Боил Банов и пак с депутати и журналисти, след обещания, че ще бъде готова до края на настоящата година, след това някъде през 2019-а, вече има обществена поръчка за изготвяне  на техническо задание. Тя обаче предизвиква

смущение и въпроси

у членовете на фондация "Дом за Пловдивската опера" и у повечето оперни хора.
Докато напоследък се лансираше идеята за ремонт и модернизация на Концертната зала, сега е налице връщане към стара идея на ексминистър Вежди Рашидов за превръщане на Концертната зала в оперна сцена. В текста се говори за оперен театър. В пловдивски сайт е формулиран остроумно въпрос: "Може ли Концертната зала на Пловдив да влезе в ролята на змия и вместо яйце да погълне слон? И как проектантите ще обособят всички, заложени по задание, помещения в наличните обеми на сградата?"
След реконструкцията седящите места в залата трябва да достигнат до 650 при налични в момента 550. Но това е само детайл от техническото задание. Според инж. Любозар Фратев от "Дом за Пловдивската опера" такова техническо задание може да се осъществи единствено ако се реализира обещанието отпреди две години на кмета Иван Тотев да бъдат предоставени допълнителни общински площи на операта от сградата на бившия Партиен дом, в чието по-ниско тяло се помещава Концертната зала. Тогава в присъствието на Вежди Рашидов и Менда Стоянова кметът се ангажира, че общината ще даде на операта в Пловдив части от паркинга и от ресторанта в приземния етаж. Изглеждаше примамливо лесно, но нищо не последва след  щедрото изявление.
Сред оперните хора и публика се шири скептичното убеждение, че всички управленски пируети отмятат във времето решаването на проблема, запращат го някъде след 2019-а, когато  финансовият поток ще секне. Последната новина е, че след писмо на доц. Нина Найденова, директор на Пловдивската опера, е разпоредено от министър Банов обществената поръчка за Концертната зала да бъде спряна. Открити са пропуски, които трябва да се отстранят. Това също бави процедурата.
А 2019-а наближава с шеметна бързина. На опашката за наложителни промени са наредени изложбената зала на "Гладстон" 32 и кино "Космос", инфраструктура на Тютюневия град и улица "Иван Вазов", площад "Централен" и Концертната зала. Вече няма категорични обещания,  съобщават се някакви палиативни намерения. Днес едно, утре - друго, вдругиден - трето. А времето тече и отговорностите се прехвърлят от една глава на друга.





Концертната зала

Снимки Руслан ЙОРДАНОВ


 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ