26 Април 2024петък17:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Германия моли САЩ да отпаднат санкциите за нейните компании

Канцлерката Меркел и финансовият министър Шолц ще поставят въпроса във Вашингтон

/ брой: 76

автор:Дума

visibility 37

Държавното ръководство на Германия възнамерява да поиска от САЩ да освободят германските компании от санкциите срещу Русия. Това пише авторитетният американски вестник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници.
В информацията се уточнява, че по време на посещението си във Вашингтон германският финансов министър Олаф Шолц планира да постигне специални условия за германския бизнес по въпроса за санкциите срещу Русия. Освен това германската канцлерка Ангела Меркел щяла да повдигне този въпрос на среща с американския президент Доналд Тръмп, която ще се проведе в края на април.
Изданието отбелязва, че искането на Берлин е последица от лобирането на германските индустриални гиганти, включително "Сименс", "Даймлер" и "Фолксваген", които правят бизнес в Русия и не искат да станат жертви на влошаващите се отношения между Москва и Вашингтон. Според ръководителите на германските компании нови санкции на САЩ срещу Русия могат да струват на Германия стотици милиони евро.
В началото на април САЩ наложиха нови санкции срещу Русия. В списъка със санкции попаднаха редица руски олигарси и контролираните от тях компании. Сред тях са Олег Дерипаска, Виктор Вакселберг и неговата група "Ренова", Кирил Шамалов, Сюлейман Керимов, шефът на "Газпром" Алексей Милер, както и изпълнителният директор на Внешторгбанк Андрей Костин.
В Берлин разбират, че ограничителните мерки се превръщат в инструмент за политически натиск, който се разпростира не само върху Русия, заяви руският политолог Александър Асафов в интервю за RT. По думите му Германия е възнамерявала да повдигне въпроса за отмяната на санкциите още при подписването на обновения санкционен пакет, който предвиждаше санкции и срещу европейски компании, които сътрудничат с Русия. Астафов посочи още, че много западни предприятия пряко са задействани в руски проекти и за тях санкциите са неизгодни. Проблеми по-специално могат да възникнат с проекта "Северен поток-2", защото всички включени в реализацията му компании попадат под санкциите и вече не могат да работят на чуждите пазари. "Мисля, че именно Германия и Австрия, която също активно се изказа по този въпрос, ще бъдат онези държави, които ще започнат да махат санкциите на своя глава, без да питат Вашингтон", обобщи експертът.
Междувременно прекратени са доставките на алуминий от Русия заради въведените от САЩ санкции. Това обяви директорът на "Русал Джапан" Кунихиро Хигаси. "Отменени са по-нататъшните доставки на алуминий. Нашите купувачи казаха, че не могат да осъществяват плащания на компанията "Русал", което е свързано с наскоро въведените санкции на САЩ. Такива уведомления идват при нас едно след друго", каза Хигаси пред ТАСС. По неговите думи вече натоварените кораби няма да бъдат спрени, но по-нататъшни планирани доставки няма да се осъществяват.
На Русия се падат около 15% от внасяния в Япония алуминий, или около 230 000 тона. Цялото това количество идва от "Русал", която САЩ включиха в списък на санкциите.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ