19 Април 2024петък16:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Най-внушителното посещение на държавно ниво в Китай в историята на Австрия

Акцент на визитата - двустранните икономически връзки

/ брой: 78

visibility 88

Маргарита Самсарова,
специално за Дума, Виена


Най-внушителното държавно посещение в Китай в историята на Австрия, "мегапосещението" - както бе определено от местните медии - се състоя в началото на този месец. Делегация от 250 души, водена от австрийския президент Александър ван дер Белен и канцлера Себастиан Курц, в която бяха включени министърът на външните работи Карин Кнайсл, на околната среда Елизабет Кьостингер, на икономиката и по въпросите на дигитализацията Маргарете Шрамбьок и по въпросите на инфраструктурата Норберт Хофер, посети Китай. Председателят на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтл бе придружен от около 170 бизнесмени. В делегацията участваха и представители на науката и културата.
Преди да отпътува за Пекин, канцлерът Себастиан Курц изтъкна, че "една от най-бързо развиващите се икономики" в света е китайската и като доказателство посочи тазгодишния икономически растеж от 6,5%. Той подчерта големите възможности, които Китай предлага на австрийските фирми, чийто брой там сега е 900, както и значението на Пекин като важен играч на международната сцена "в борбата с изменението на климата и по отношение на севернокорейския конфликт".
На срещата на австрийската правителствена делегация с китайския лидер Си Дзинпин Себастиан Курц изтъкна, че

"Китай е не само в политическо отношение свръхсила, но в момента става най-важната икономика в света"

 и Австрия има интерес от по-тясно партньорство. Той изрази подкрепата на федералното правителство на китайската стратегия за проекта "Път на коприната" и изтъкна желанието за изграждане на тясно двустранно икономическо сътрудничество. Канцлерът посочи готовността на австрийската страна да предостави ноу-хау, което Австрия притежава в много области, на Китай, когато тя има интерес от това . От своя страна президентът Ван дер Белен определи визитата като голям успех, изтъквайки желанието на Пекин да създаде добра основа за успешно сътрудничество и посочвайки, че двете страни имат общи цели, например в областта на околната среда и опазването на климата. Той отправи покана към китайския държавен глава да посети  Австрия. Предполага се, че Си Дзинпин ще посети Виена през 2019 г.
Визитата определено допринесе за развитието на двустранното икономическо сътрудничество. Като "мотор за австрийската икономика" определи Курц сключените договори за нови бизнес начинания и инвестиции на стойност 1,5 милиарда евро. В тях намери място и австрийската млекопреработвателна промишленост, чийто износ за Китай, който е на първо място в света по внос на мляко и млечни продукти, през 2017 г. възлиза на 20 милиона евро с тенденция да нарасне. Особено голямо е търсенето на мляко на прах за бебета, дълготрайното мляко и различните видове сирена.
Канцлерът има среща и с президента на най-голямата банка по активи в света - Индустриалната търговска банка на Китай (ICBC) И Хуейма. На разговора

Виена е била спомената като възможно място за централа на службата на банката, отговаряща за Централна и Източна Европа

Според  Курц подобна стъпка би изпратила ярък сигнал за засилената роля на Австрия като финансов център и позицията й като врата към Централна и Източна Европа.
На състоялия се икономически форум австрийският канцлер потвърди значението на справедливата и свободна световна търговия. Той посочи, че трябва да се избягва търговската война, тъй като търговските ограничения могат да имат отрицателно въздействие, особено за страна, ориентирана към износа, каквато е Австрия. Курц подчерта, че отхвърля всякаква форма на протекционизъм, и отправи критика, че и китайският пазар е протекционистки и не е толкова свободно достъпен. Той заяви, че очаква по-нататъшно постепенно отваряне на пазара от страна на китайското ръководство, което вече е признало, че предишните процеси на отваряне са се оказали благоприятни за страната. Министърът по въпросите на инфраструктурата Норберт Хофер подписа меморандум за разбирателство за сътрудничество по проекта "Новият път на коприната", което отваря значителни възможности за австрийските компании.
 Внимание бе отделено и на екологичните въпроси. Федералният президент Ван дер Белен и министърът на околната среда Елизабет Кьостингер посетиха пречиствателната станция за вода Хуайфан в Пекин.
В рамките на провеждащия се в дадения момент годишен Азиатски форум Боао в провинция Хайнан австрийският канцлер се срещна с представители на бизнеса, между които бе и Джак Ма - основател и главен изпълнителен директор на китайския гигант в интернет търговията "Алибаба Груп" (Alibaba Group). Себастиан Курц определи разговора с Джак Ма като "много поучителен", изтъквайки, че дигитализацията променя много области в живота. "Нарастващата онлайн търговия влияе и върху начина, по който пазаруваме. Трябва да решим проблема с дигиталните професионалисти, като нашата цел трябва да бъде създаването на нови работни места в Европа. Ето защо е необходимо

да се съсредоточим върху образованието и най-вече върху ИТ сектора

където могат да бъдат създадени нови работни места. Трябва да продължим да инвестираме сериозно в научноизследователската и развойната дейност", заяви Курц след срещата. По данни на Европейската комисия до 2020 г. Европа ще изпитва глад за близо 900 000 дигитални специалисти.
Азиатският форум Боао, който се провежда всяка година през април, е среща на високо равнище на политическите, икономическите и академичните лидери, моделиран по подобие на Световния икономически форум в Давос. В кулоарите на икономическия форум се състояха двустранни срещи на канцлера Курц с министър-председателите на Сингапур Ли Сян Лун, Пакистан Шахид Кхакан Аббаси и Холандия Марк Рюте.
По време на визитата в провинция Съчуан официално в присъствието на президента, канцлера и външния министър бе открито новото генерално консулство на Австрия в провинцията. Отварянето на генерално консулство в този район се смята за необходимо поради икономическото значение на Съчуан. "Тук има всичко от тежката промишленост до високите технологии", посочи канцлерът. С население от около 92 милиона жители Съчуан е една от четирите най-населени провинции в Китай, а територията й е колкото тази на Франция. Административният й център Чънду се възприема като икономически двигател и врата към пазара в Западен Китай. Дори и в ерата на дигитализацията не може да не се поддържа тясно свързана мрежа от австрийските посолства, генералните консулства и културните институти, посочи външният министър Карин Кнайсл: "Те не са само очите и ушите на Австрия в света, но също така са и важни центрове за австрийските компании", допълни тя. Австрийската държава имаше досега дипломатически представителства в Пекин, Шанхай и Хонконг.
По време на визитата бе даден тласък на връзките в железопътния транспорт. Установено бе сътрудничество между "Рейл Карго Груп" на Австрийските държавни железници и китайски компании. На официална церемония край Чънду в присъствието на президента Ван дер Белен за Виена отпътува първият товарен влак на Австрийските държавни железници. Китайските авиолинии "Хайнан Еърлайнс" обявиха официално, че през октомври ще стартира нонстоп връзка между Шънджън, смятан за световна столица на електрониката с население 4 млн. жители, и Виена. Ще има полети два пъти седмично с "Боинг 787".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ