29 Март 2024петък14:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Със 60% по-високи са сметките за парно на софиянци за март

/ брой: 78

автор:Дума

visibility 45

Абонати на "Топлофикация София" продължават да се оплакват от високите си сметки за парно за март, които според тях са по-високи не само спрямо март миналата година, но и в сравнение със зимните месеци януари и февруари. Според дружеството обаче не е коректно да се правят сравнения с предходните месеци, а с март миналата година. От "Топлофикация" обявяват, че в цяла София потреблението на енергия за март е с 40% повече от отчетеното през март 2017 г. През миналия месец средната температура е била плюс 6 градуса, докато през март 2017-а тя е била плюс 9 градуса. С 23% пък бе увеличена цената през април 2017-а, което също се е отразило на сметките през този сезон. От дружеството обясниха още, че когато бъдат отчетени уредите за дялово разпределение след няколко седмици и бъдат изготвени изравнителните сметки, хората ще имат реална представа какво са потребили и какво са платили.
Заради жалбите на потребители за много високи сметки вчера омбудсманът Мая Манолова се срещна с изпълнителния директор на "Топлофикация София" Сашо Чакалски. По време на срещата е станало ясно, че средното увеличение за битовите потребители за март 2018 г. спрямо март 2017 г. е с близо 60%, съобщиха от пресслужбата на омбудсмана. Това се дължи основно на две причини. От една страна, увеличението на цената на топлинната енергия с над 24%, и от друга - разпоредбите на Наредбата за топлоснабдяването. В същото време от "Топлофикация" считат, че няма проблеми с нормативната уредба.
Омбудсманът смята, че дружеството трябва да посочва проблемите, произтичащи от прилагането на Наредбата за топлоснабдяването, и своевременно да сигнализира Министерството на енергетиката. Нужно е да проявява по-голяма активност, когато са ощетени гражданите, какъвто е случаят с прогнозните сметки. Доброто управление означава своевременно да се реагира на несправедливите практики. В случая с мартенските прогнозни сметки клиентите на топлофикационните дружества безлихвено ги кредитират, а изравнителните сметки ще бъдат готови през юли, а едва през август хората ще могат да си получат надвзетите суми, заяви Манолова. Омбудсманът поиска за пореден път от "Топлофикация София" да информират по ясен и разбираем за хората начин как са формирани високите сметки.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ