19 Април 2024петък23:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Протести до дупка!

/ брой: 78

автор:Аида Паникян

visibility 1088

Десетки са от началото на годината протестите на уморени от некадърно управление български граждани. И вчера, в деня на срещата на европейските министри на здравеопазването, заети в системата протестираха - лекари, недоволни от недофинансиране на системата; здравни инспектори, недоволни от унизителните условия на труд и заплащане... Поне за пред европейските си колеги, сиреч от кумова срама, министърът не отиде при протестиращите лекари. Тъй де, та те дори не са му колеги, не са учили финанси, а просто медицина. Важна е не "семейната" снимка с българските лекари, а семейната снимка с европейските здравни министри. А принадлежността към едно или друго семейство е въпрос на вътрешно усещане и нагласа.
Само че полза от протестите нито на лекарите, нито на сестрите, нито на служителите от РЗИ няма да има, докато гражданите, които са пряко засегнати от здравната система, не надигнат глас. Ама така, както българинът си знае! Защото реформите, промените, новите финансови модели, поредните национални здравни карти и пр. ни заливат ден през ден, а българското здравеопазване боледува. От години. От десетилетия.
И всеки следващ "капацитет" като в сапунен сериал влошава състоянието му с несъстоятелните си приумици - една от друга по-екзотични, а с това и здравето на българина. Злините идват от различни страни, но една от тях е лъжата, че здравеопазването ни е безплатно. Хората вярват на тази илюзия и им е трудно да осъзнаят, че безплатен обяд няма. Ясно обаче е едно: след всяко поредно "подобряване" на нещата в системата "безплатното" ни здравеопазване бърка все по-дълбоко в прокъсания джоб на българина и прогонва все по-надалеч българските медици. Примери ли? Ами новата здравна карта, която е поредното лимитиране на дейността на болниците. Как може да лекуват лекарите, щом документите ги ограничават? При пълния нормативен хаос и взаимноизключващи се многократно изменени и допълнени закони и наредби очакванията на болния човек са единствено да му бъде обърнато внимание и да бъде лекуван. Последните две неща не са записани в нито един закон. Те се човешка и професионална работа.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ