Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Икономика

Електроуредите с нови етикети за енергийна ефективност

През 2016 г. у нас са продадени хладилници, перални и миялни машини за 330 млн. евро.

Евгени Гаврилов

25. Април 2018 , брой: 79   240   0Електроуредите, продавани в Европа ще бъдат с нов енергиен етикет. Промяната е инициирана от Европейската комисия и ще настъпва поетапно за различните видове домакински електроуреди. От 2020 г. се очаква с нови етикети да бъдат хладилниците и пералните, а до 2025 поетапно промяната ще обхване и останалите домакински уреди, съобщи Габриела Чифличка, генерален секретар на сдружението на производителите на домакински електроуреди APPLiA България. Организацията доскоро беше позната у нас като СЕСЕД.
На потребителите трябва да стане ясно, че се променя етикетът, но уредите не стават по-малко ефективни, подчерта Чифличка. Тя обясни, че новата нормативна уредба ще създаде условия за уреди, класифицирани с клас В, С или по-нисък по новата скала AЦG, да са с по-висока енергийна ефективност от уредите от най-високите класове А+++ по старата скала.
Новата енергийна скала ще засегне милиони потребители у нас и в ЕС, тъй като средногодишно индустрията предоставя на европейските граждани около 1 милиард малки и големи електродомакински уреди. За тяхното производство са необходими 6 милиона тона от суровини - 3 милиона тона стомана и неръждаема стомана, 1,1 милиона тона пластмаса и около половин милион тона мед, алуминий, стъкло и бетон. Това прави темата за разделното събиране и рециклиране на излезлите от употреба уреди особено важна За 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди в България е достигнала оборот от 330 млн. евро. Реализираният ръст на сектора за периода 2008-2016 г. е 45%, което класира страната ни на второ място след Румъния в Европейския съюз (ЕС) по този показател.
За 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди в ЕС е достигнала оборот от 47,6 милиарда евро. По последни данни браншът е осигурил над 1 милион работни места в общността.
Само в България през 2016 г. близо 10 милиона евро са вложени от бранша в проучвания и иновации с цел разработване на по-ефективни уреди с високо ниво на екологичност, които да носят все повече икономии на домакинствата. В ЕС като цяло сумата е доста по-голяма, като са инвестирани 1,4 млрд. евро.
Последният доклад на APPLiA за материалните потоци сочи, че благодарение на повишаването на ефективността на съдомиялните машини потреблението на вода е намаляло с 83,5%, а потреблението на електроенергия - с над 60%, даде пример Габриела Чифличка. "Ако всяко българско домакинство мие със съдомиялна машина вместо на ръка, могат да се реализират над 80 милиарда литра икономии на вода, и около милиард и половина кВч (киловат часа) икономии на електроенергия годишно", добави тя.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"