19 Април 2024петък22:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Горещо лято за шофьори и пешеходци в София

Общината обяви къде ще се правят ремонти през идните месеци

/ брой: 79

автор:Деси Велева

visibility 1341

Горещо лято очаква столичните шофьори. Поне така прогнозират от Столичната община, която обяви част от строителната си програма за тази година. Шофьорите, а и пешеходците ще се сблъскат с познатите проблеми при придвижването по улиците и булевардите, докато траят ремонтите. Освен настилката на пътните платна и на тротоарите ще бъде подменена и трамвайна инфраструктура, което означава, че софиянци ще трябва да търсят алтернативен начин на придвижване.


МАЙ
Дългоочакваната рехабилитация на ул. "Граф Игнатиев" и няколко съседни улици ще започне в началото на май. Тя се забави заради отлагане на обществените поръчки през миналата година. Обектът се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж", а изпълнителят на ремонта ще работи заедно с екипите на "Софийска вода", които ще подменят ВиК мрежата в района, и с "Топлофикация". Най-напред ще бъде извършен демонтаж на трамвайните линии, което ще причини допълнителни смущения за жителите около и без това шумния булевард. Зоната, обхващаща ремонтите, включва освен ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите й площади "Джузепе Гарибалди", "П.Р. Славейков" и "Патриарх Евтимий". В нея попадат също част от улиците "Солунска", "6 септември", "Ген. Паренсов", "Цар Шишман" и градината пред храма "Св. Седмочисленици".
Ремонтът ще се извършва от "Джи Пи груп" за 24 млн. лв. Срокът на изпълнение е 300 дни. Цялостното обновяване ще се направи по проект на студиото на арх. Иво Пантелеев, който бе обсъждан дълго и скандално. Той предвижда улицата да стане пешеходна, без тротоари. Ще има нов пазар за книги, който ще е по-малък от сегашния. Пазарът за плодове и зеленчуци също ще се намали и ще бъде от другата страна на улицата, а не откъм църквата "Свети Седмочисленици". На пл. "Славейков" се предвижда фонтанът да бъде сменен, а около него ще се подменят настилки, комуникации и озеленяване.
Също в началото на май ще започне ремонт на подлеза на бул. "България" и бул. "Акад. Ив. Гешов". След 15 май ще се даде старт на преасфалтирането на Източната тангента. 

ЮНИ
На 1 юни ще стартира довършването на разширението на бул. "Тодор Каблешков" при кръстовището с бул. "Цар Борис III". Това е участък, който не е бил завършен през миналата година заради забавена отчуждителна процедура. Първият рехабилитиран участък бе завършен през ноември 2017 г. и обхващаше бул. "Тодор Каблешков" между бул. "Бъкстон" и "Цар Борис III". Участъкът бе разширен до четирилентов, с нови тротоари, улично осветление, мостово съоръжение и корекция на реката.
През юни вече трябва да е започнала и работата по натоварената ул. "Филип Кутев", която излиза на бул. "Черни връх". Там "Софийска вода" ще изгради колектор, след това ще започне и преасфалтирането. За три обекта в района са отделени 4 млн. лв. Освен обновяването на ул. "Филип Кутев" от бул. "Черни връх" до ул. "Могилата" ще се ремонтира и кръстовището с ул. "Могилата", както и отливният канал от бул. "Черни връх" до корекцията на р. Драгалевска.

ЮЛИ
Отново "Джи Пи груп" е изпълнител на друг важен проект през това лято - на единствения необновен участък от трамвайния релсов път и контактната мрежа по столичния бул. "България". Става дума за 600 м в района на кръстовището с бул. "Акад. Иван Гешов". Този участък беше оставен заради плановете да се прави кръстовище на две нива със средства по Оперативна програма "Регионално развитие". Заради забавяне обаче парите така и не успяха да се усвоят. Сега ремонтът ще струва на общината близо 2 млн. лв. Заради смяна на релсовия път до средата на август ще бъде спряно движението на трамвая. 
Поредният етап от ремонта на ул. "Монтевидео" ще стартира също през лятото. През 2016 г. беше изградена първата част от улицата - от бул. "Президент Линкълн" до улица "761", а в края на 2017 г. ремонтът продължи до ул. "Боряна". Сега предстои да се завърши малка отсечка - от ул. "Боряна" до бул. "Н. Петков". Хората от района се надяват, че така ще приключи одисеята с рехабилитацията на булеварда.
Все още без ясен график са ремонтите по бул. "Христофор Колумб" в кв. "Дружба" и бул. "Васил Левски" от Ректората до бул. "Патриарх Евтимий".

Без дати

Без конкретни дати са заявени още няколко ремонта в София. За част от тях тече процедура по търсене на изпълнител, за други тепърва ще бъдат обявявани обществени поръчки.
Все още не се знае кой ще направи плануваната подмяна на трамвайния път и цялостната реконструкция на ул. "Каменоделска", на ул. "Солунска" в участъка от бул. "Хр. Ботев" до бул. "Витоша", както и на бул. "Пенчо Славейков", ул. "Цар Симеон" от бул. "Хр. Ботев" до "Опълченска". В заявките за рехабилитация на общината е включен и тунелът към жк "Люлин". В началото на годината стана ясно, че ремонтът на съоръжението на бул. "Царица Йоана" ще струва 3,5 млн. лв. Самият тунел е дълъг 453 м.
Ако отчуждителните процедури приключат навреме, още тази година ще започне работа по бул. "Ломско шосе" до Околовръстния път, по бул. "Петър Дертлиев" и бул. "Рожен". Предстои да се обяви обществена поръчка за ремонт на бул. "Тодор Каблешков" в участъка от бул. "България" до ул. "Костенски водопад". До края на май трябва да има избран изпълнител за подмяната на трамвайното трасе на бул. "Цар Борис III" и зоната около храма "Св. Ал. Невски".
Продължава строителството на третия лъч на метрото. Предстои да започне изграждането на шахта и съоръжение за отклоняване на метрото към кв. "Гео Милев" и кв. "Слатина". По тази причина по-трудно ще се преминава по бул. "Ев. и Хр. Георгиеви", тъй като шосето ще бъде стеснено.

*    *    *

На хартия целият график звучи много добре, под въпрос е обаче резултатът от прилагането му. На столичани им е отлично позната схемата, по която се осъществи дългоочакваният грандиозен ремонт на бул. "Княз Ал. Дондуков" през миналото лято. След нееднократното отлагане на края му софиянци бяха изненадани с нискокачествена работа, "ремонт на ремонта" и дълги оправдания за крайния резултат от страна на изпълнителя и Столичната община.
Заявките на кмета Йорданка Фандъкова за контрол и санкции явно не стряскат фирмите, за които е по-лесно да претупат работата с надеждата пропуските да не бъдат открити. И очевидно предпочитат глоба, която вероятно е твърде малка и не се отразява на крайната им печалба. А след тези скандални случаи на лошо изпълнен ремонт за столичани остава прахолякът и чувството, че са излъгани. Дано това лято резултатът е различен.



Част от книжния пазар на пл. "Славейков" вече я няма 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ