Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

БАН с изложба "Спортът в антична Тракия"

Ева Костова

25. Април 2018 , брой: 79   203   0"Спортът в антична Тракия" е името на изложбата, организирана от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. Тя е по повод избора на София за Европейска столица на спорта 2018. Още в древността спортът е бил задължително занимание на хармонично развитата личност. Оттам и крилатата фраза на поета Ювенал "Здрав дух в здраво тяло", напомни на пресконференция вчера доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ. Тази изложба представя находки и нови данни за спортната култура във всекидневието на древните траки, която не е била само мода, но и средство за пропаганда на отделните градски управи, заяви кураторът на експозицията Петя Андреева. Сред акцентите на изложбата са т.нар. железни стригили, използвани от атлетите за почистване на телата им, открити от археолога Георги Китов в гробницата на Севт III в могилата Голяма Косматка край Шипка. Посетителите може да видят и уникален златен пръстен-печат с изображението на атлет от края на V век пр. Хр., сферичен бронзов съд, мраморна глава на спортист и др. С разрешение на Националния музей в Рим в експозицията са включени снимки на най-известните статуи на атлети и едно от най-достоверните римски копия на известната скулптура "Дискобол" на Мирон.
Аврелий, син на Фронтон от Аугуста Траяна, е единственият олимпийски шампион от нашите земи в антична Тракия. Това може да научи човек от изложбата, която подсказва и друго - че и в древността, и сега спортът е еднакъв - едни правят пари от него, други го използват за политически цели.
Изложбата е с подкрепата на Министерството на културата и 15 музея от страната и ще бъде отворена за посещения от 25 април до 2 септември т.г. в залата за временни експозиции на Националния археологически музей.В древността спортът е бил задължително занимание, обясни директорът на НАИМ доц. Людмил Вагалински 
снимка Емилия Костадинова

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"