Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Оръжие

Беларус подари четири МиГ-29 на Сърбия

Белград направи заявки в Москва за сериозно превъоръжаване на ПВО

Георги Георгиев

26. Април 2018 , брой: 80   230   0Минск ще предаде на Белград четири изтребителя МиГ-29, в рамките на програма за военнотехническа помощ, съобщи РИА "Новости". Самолетите ще бъдат ремонтирани и модернизирани по същата схема, по която са били модернизирани и получите като помощ от Русия други 6 Миг-29, е заявил сръбският министър на отбраната Александър Вулин. Първоначалните планове предвиждаха от Беларус да бъдат получени безплатно шест изтребителя от този клас, но и два дивизиона ЗРК "Бук". За това съобщи през януари м.г. тогавашният сръбски министър на отбраната Зоран Джорджевич. Имаше и планове сърбите да закупят от Беларус и ЗРК С-300В и С-300П, но засега няма информация дали ще има сделка за тези зенитни системи.
Припомняме, че през 2017 г. Русия подари на Сърбия шест изтребителя МиГ-29. Руснаците отделиха и 2 млн. долара за обучението на пилотите. Освен изтребителите Белград получи безплатно и 30 танка Т-72С, и 30 бронирани разузнавателни машини БРДМ-2. Сърбите платиха само за ремонта и доставката, като за шестте изтребителя цената бе 50 млн. долара. Общата стойност на предадената военна руска техника е за 600 млн. долара.
По допълнително споразумение през тази година Сърбия ще получи и шест руски бойни хеликоптера - три щурмови Ми-35 и толкова транспортни Ми-17. През юни 2016 г. Сърбия вече получи от Русия два транспортни вертолета Ми-17. Това бяха първите нови машини, които сръбските ВВС получиха от 30 години насам. Министър Вулин е обявил пред руските медии, че сръбските ВВС се нуждаят и от два военнотранспортни самолета Ан-26, които вероятно ще бъдат доставени от руската страна още през тази година. Вървят и интензивни преговори за покупката на два дивизиона ЗРК С-300 и един полкови команден пункт. Сърбия е помолила Русия да разгледа и въпроса за продажбата на най-новата модификация на ЗРК "Бук", "Бук-М3". Белград разглежда тази зенитна система като отговор на хърватските желания да получат от САЩ втора ръка самоходни ракетни комплекси MLRS M270 калибър 240-мм. Тези установки могат да се използват и за изстрелване на балистични ракети MGM-140 ATACMS.
Военното сътрудничество между Сърбия, Русия и Беларус нараства през последните години. Освен с доставката на военна техника за сръбската армия, то се изразява и в провеждането на редица военни учения от 2014 г. насам под името "Славянско братство", в които се отработва десантиране от въздуха, форсиране на водни прегради и настъпление, и отбрана на механизирани подразделения.

Освен от Русия Сърбия ще получи като военна помощ изтребители МиГ-29 и от Беларус

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"