20 Април 2024събота13:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Остеопорозата - едно от усложненията на диабета

Добрият ранен контрол на кръвната захар при пациентите със захарна болест от тип 2 е основа на превенцията на чупливите кости

/ брой: 81

автор:Аида Паникян

visibility 188

Остеопорозата засяга около 200 млн. души в света. Около 80% от болните от "чупливи кости" са жени и само 20% са мъже над 50 г. Данните сочат, че 40% от жените и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си, вследствие на заболяването. Остеопорозата протича безсимптомно и се диагностицира едва след като настъпи фрактура или се установи промяна в стойката. Тя е основна причина за счупвания. Най-често се установяват компресионни фрактури на гръбнака, които могат да доведат до промяна във височината на прешлена и до промяна във формата на гръбначния стълб, а това може да бъде причина за неблагоприятна работа на белия дроб и сърцето. Следващите по честота са фрактурите на бедрото, които създават затруднения в придвижването, временна или трайна инвалидизация и повишават риска от смърт.
Част от рисковите фактори за остеопороза са наследственост, хронични заболявания (захарен диабет, ревматоиден артрит, хроничен колит, хормонален дисбаланс водещ до загуба на кост), тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, заседнал начин на живот, диета, бедна на белтъци, калций и витамин Д, прием на кортикостероиди и пр.
За превенцията на остеопорозата е необходима промяна в хранителните навици и подбор на храна, богата на белтък, калций, витамин Д, коментира водещият ендокринолог проф. д-р Анна-Мария Борисова. Тя е категорична, че връзката между остеопороза и диабет е доста силна. Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и фрактури. Повишените нива на кръвната захар допълнително увеличават риска. Ето защо ранното постигане на добър контрол на кръвната захар при пациентите със захарен диабет тип 2 е основа за превенция на диабетната остеопороза. Тя отбелязва, че по-високият риск от фрактури при диабетиците може да се дължи на по-чести травми поради повишена честота на паданията при тях вследствие на невропатия, очни проблеми, хипогликемии. Друга причина може да бъде промененото качество на костната тъкан. Провежданото антидиабетно лечение също е рисков фактор за възникване на фрактури.


Броколи контролира нивата на кръвна захар


Консумацията на броколи може да помогне за контролиране на нивата на кръвна захар, съобщава диетологът д-р Джош Акс. По думите му зелените суперхрани са страхотни при управлението на нивата на кръвната захар, а броколи са една от най-питателните храни на земята, съобщава "Дейли стар".
Една чаша варени броколи има малко над 50 калории, но добра доза от фибри, протеини и детоксикационни фитохимикали, казва специалистът. Зеленчукът е богат на хром, който помага да се балансират нивата на глюкозата в кръвта и намалява риска от диабет тип 2.
"Хромът играе роля в пътя на инсулиновото сигнализиране, който позволява на тялото ни да контролира количеството захар, което вземаме, като помагаме за балансиране на нивата на кръвната захар и даваме стабилна енергия", казва д-р Акс.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ