Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Протест срещу системата!

Боян Бойчев

27. Април 2018 , брой: 81   413   0Наближава 1 май. Отново ще излезем на шествие. Надявам се всяка година да става все по-масово. И в един прекрасен момент да поискаме не само по-добри условия на труд и по-добро заплащане, а тотална смяна на системата.
Защото капитализмът, който ни принудиха да прегърнем, е безпощаден към трудовите хора.
Преди няколко дни във Велико Търново гръмна скандал, след като физически яки умствени примитиви, или иначе казано, мутри, се опитали да наложат със сила правото да заемат целия паркинг на заведение за бързо хранене, докато там похапвал шефът им. Млад мъж обаче използва социалните мрежи, за да разкаже за случката, както и за бездействието на полицията. После уж били взети някакви мерки... Тази картинка ни е добре позната. Вилнеещи мутри с цветисти прякори са част от декора на театъра на абсурда, в който се е превърнала България през последните вече 29 години "демокрация". Гротескният образ на дебеловратия е визитната картичка на времето, в което нещата се случват с далавери, кражби, връзки, подкупи, насилие. Време, в което някой може да си позволи да се вихри безнаказано само защото портфейлът му е дебел. А хората с цветистите прякори - уж бизнесмени, а всъщност нагли престъпници, са в устата на медиите като новите герои. Но не и в затвора, където им е мястото. Време, в което бизнес, мафия и власт са се слели в едно. Грозно!
Ще кажете, къде е връзката с 1 май? А вие виждали ли сте обикновен честен човек, който се труди от сутрин до вечер, да търкарля луксозна лимузина по централните улици или да я шпори по магистралите?
То и трудът вече не е ценност. Бил е някога за българина. Децата израстват с мисленето, че единствено парите са ценност и колкото повече имаш, толкова по-добре. Ако си "кадърен", ще ги получиш. Как? Няма значение. Дали ще са от дрога, дали ще са от финансови злоупотреби, дали ще са от експлоатация... Кажете ми колко фирми спазват кодекса на труда? Или работиш и мълчиш, или си навън. Че може и яки мутрафони да те посплашат, ако много знаеш.
Това ни донесоха тези близо 30 години. Алчност, егоизъм, меркантилност, простотия, бездуховност, беззаконие, престъпност...
Затова на 1 май нека протестът бъде срещу цялата система! И не само на 1 май...

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"