19 Март 2024вторник07:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фурнаджийска лопата

/ брой: 81

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1647

За никого не е тайна, че експресните промени в Закона за енергетиката, които парламентът прие, бяха предизвикани от казуса "Гинка" и продажбата на активите на ЧЕЗ у нас. Предложенията бяха направени от депутати на ВМРО и "Атака" миналия месец. Депутатите на Валери Симеонов не бяха съвносители на проекта, като преди това лидерът на НФСБ се срещна с Реформаторския блок и заедно обсъждаха друга идея - да се разширят правомощията на ДАНС, за да може тя да контролира продажбата на дялове в ключови за българската енергетика предприятия. Тогава Симеонов каза, че ще я предложи на партньорите си в коалицията, но видимо от развитието на ситуацията явно не е било постигнато разбирателство по нея, още повече тогава отношенията между управляващите партньори пак бяха зациклили заради скандала около руския патриарх.
С промените в закона на КЕВР се дават правомощия да разрешава сделки с повече от 20% от капитала на компании за пренос на ток, топлинна енергия и газ, "с оглед защита на националната сигурност и обществения ред". Никъде обаче не е посочено на базата на какво КЕВР ще разрешава или не такива сделки и дали правомощията ще важат за започнали преди приемането им процедури. Без въвеждането на ясни и точни критерии това обаче означава, че регулаторът може по своя (или политическа) преценка да спре всяка една продажба в енергетиката, а това би било лош сигнал за инвеститорите. Това е около икономическата част на проблема. По-важното в случая е как с политически еквилибристики се стигна до него. Първоначално всички политически сили застанаха зад предлаганите поправки в закона. След това ГЕРБ и ДПС (скритата коалиция) се отвърнаха от тях. Мина не мина ден и управляващата партия отново, като фурнаджийска лопата, се обърна и застана до коалиционните си ортаци от ОП. Въпросът в случая даже не е свързан толкова с политическата акробатика на ГЕРБ. ТЕ са виртуози в тази област. По-страшното в случая е, че държавата зависи от взаимоотношения и настроения на трима души - Борисов, Симеонов и Сидеров. Което не е нормално.

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 357

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 354

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 343

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ