25 Април 2024четвъртък19:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изравнителните бележки за парно ще са готови през юли

Омбудсманът на "Топлофикация" за високите сметки: "Положението не е толкова фрапиращо"

/ брой: 81

автор:Дума

visibility 52

Бързаме веднага след спиране на отоплението да започнем отчета на уредите, тъй като имаме срокове, съобщи вчера пред БНР председателят на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение Огнян Димитров. "До края на май ще приключим, след което се изработват изравнителните сметки. Около 1 юли изравнителните сметки се раздават на клиентите. Те имат 1 месец да си ги разгледат и питат по тях при нас, след което ги изпращаме в "Топлофикация", за да им ги калкулира в юлската сметка, която ще получат след 15 август", съобщи той.
Голямата въпросителна обаче дойде след решението на Върховния административен съд, с което беше отменена формулата, по която се прави изчисляването на дяловото разпределение. Димитров обясни, че за момента сметките ще се изчисляват по сегашните законови разпоредби. Той каза, че не участват в групата, която прави анализ на решението на съда.
"Винаги има хора, които не са доволни от своята сметка, но не считам, че в случая положението е толкова фрапиращо, както беше изкарано", заяви омбудсманът на "Топлофикация" Деян Дянков. Жалбите на потребителите не са се увеличили, каза говорителят на дружеството Елизабет Павлова. "Клиентите, които отправят запитвания по отношение на мартенските сметки, по-скоро искат информация за начина на формирането им. Когато я получат, за тях това е достатъчно. Като брой запитвания във фейсбук страницата на дружеството и на двата мейла в последните 6 дни са 36. Няма и някакъв особено силен трафик и в кол центъра", коментира Павлова. Омбудсманът на "Топлофикация" Деян Дянков също потвърди, че няма увеличение на оплакванията. "Даже оплакванията за мартенските сметки са по-малко от оплаквания изобщо за месечни сметки. Имаме 3 обаждания и 2 сигнала по мейл", каза той.
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обаче изиска в сряда от ръководството на "Топлофикация София" информация за сметките на клиентите през март. В тридневен срок дружеството трябва да представи пълни данни за количеството топлинна енергия, която е доставена и фактурирана на потребителите за март 2017 г. и за март 2018 г. общо и по групи клиенти. КЕВР е изискала и данни за броя на битовите потребители, избрали дяловото разпределение да се извършва по прогнозни данни. За тези потребители топлоснабдителното дружество трябва да посочи както количеството на потребената от тях топлинна енергия, така и начислените суми в сметките им за март 2017 и за март 2018 г.
Отделно в регулатора трябва да постъпи информация и за броя на битовите клиенти, избрали дяловото разпределение да се извършва по реален месечен отчет на средствата за дялово разпределение в имотите на клиентите, количеството на потребената от тях топлинна енергия, както и начислените суми в сметките им за двата месеца. След получаването на цялата искана информация КЕВР ще изготви подробен анализ, резултатите от който ще бъдат публично обявени. 

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ