17 Април 2024сряда00:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ подкрепи текстове за повече правомощия на КЕВР при енергийни сделки

/ брой: 81

автор:Дума

visibility 67

След спорове и в ресорната комисия, и в Народното събрание ГЕРБ все пак реши да подкрепи идеята на "Обединените патриоти" Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да има правомощията да проверява сделки за над 20% от капитала на енергийни дружества. Текстовете бяха одобрени на първо четене в пленарната зала, но преди разглеждането на второ четене бяха трансформирани и в крайна сметка енергийните дружества трябва да уведомяват енергийния регулатор за предстоящи сделки за над 20% от капитала на дружеството.
С редакционни поправки в пленарната зала, внесени от "БСП за България", идеята на "Обединените патриоти" влезе в Закона за енергетиката. Предложението беше одобрено със 142 гласа "за", 16 "против" и нито един въздържал се. Срещу него гласуваха депутатите от ДПС.
Депутатът от БСП Таско Ерменков коментира, че тази промяна отговаря на очакванията на обществото и ще бъде внесено успокоение, че българските институции се грижат за техните интереси. Неговият колега Жельо Бойчев припомни, че КЕВР има правомощията да проверява изпълняват ли се лицензионни задължения, но няма функции да проверява сделка и дори не е официално уведомена за продажбата на ЧЕЗ България.
Според Рамадан Аталай от ДПС текстовете са намеса в търговски сделки и взаимоотношения и може да доведат до загуба на арбитражното дело, заведено от ЧЕЗ Груп срещу страната ни. Той допълни, че и други икономически сектори са от значение за националната сигурност - например производството на хляб, и попита дали ще има специални изисквания за продажбата на хлебопекарни. Бойчев обаче коментира, че в случая с ЧЕЗ България става въпрос за монополист, който предоставя услуга с "огромно социално измерение на гражданите".
Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че има политическо решение в партията предложението да бъде подкрепено, за да бъдат "успокоени страстите". Той коментира, че не е много сигурно дали този текст ще може да има ретроактивно действие и дали КЕВР ще има правото да разгледа сделката между ЧЕЗ Груп и "Инерком България". "Има голяма разлика между това да контролираш сделки в банковия сектор и пенсионните фондове и съответно други правомощия да контролираш частни сделки", каза още той.
По-рано вчера Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) предупреди за готвени нови протести, ако Народното събрание не подкрепи промени в Закона за енергетиката, които ограничават влизането на регулирания енергиен пазар. В позиция до медиите от организацията посочиха, че ако предложението не бъде прието, цената на тока за бита ще се повиши с поне 20%, защото потребителите трябва да платят допълнително още 330 млн. лева.
Преди ден на заседанието на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев внесе предложение за промяна в закона. Според него регулаторът ще има право да отказва квота за регулирания пазар на производители, чиято цена е с 10% над прогнозната пазарна цена за регулаторния период.
Двустранните договори за покупка на електроенергия на този етап ще се сключват единствено през специалната платформа на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Това стана след като депутатите отхвърлиха предложение на депутата от БСП Атанас Костадинов за промяна на влезлите в сила правила от 1 януари 2018 година.



Таско Ерменков коментира, че тази промяна отговаря на очакванията на обществото
сн. Емилия Костадинова

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ