25 Април 2024четвъртък16:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Властта отлага кандидатстването за еврото

Корнелия Нинова поиска план за влизане в еврозоната, одобрен от всички политически сили

/ брой: 81

автор:Павлета Давидова

visibility 103

България няма да кандидатства за влизане в еврозоната скоро, стана ясно вчера от думите на премиера Бойко Борисов, който участва на тематична дискусия, организирана от председателя на ПЕС Сергей Станишев и евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел. В началото на годината финансовият министър Владислав Горанов обяви, че до юни 2018 г. страната ще подаде заявка за ERM2, или т.нар. чакалня на еврозоната. На форума "България е еврозоната. Икономическата логика срещу митовете" премиерът обясни, че европейските институции не обичали да им бъдат поставяни конкретни срокове. По негова информация било по-добре България да изчака с подаването на заявката за чакалнята до една година, за да има положителен резултат.
"ЕК работи в момента да ни подготвят документите, да ги внесем, да имаме пътна карта до месец. Това се разбрахме с вицепрезидента на ЕК и комисар по финансите Валдис Домбровскис и мисля, че оценките, които получаваме навсякъде и като критерии ние абсолютно сме ги покрили", заяви Борисов. Той отбеляза, че в пътната карта от ЕК от нас се иска първо да влезем в Банковия паричен съюз, а след това в ERM2. Според него България не представлява риск за Европа, защото "не си продадохме златния резерв" и защото имаме добър фискален резерв.
Станишев подчерта, че не бива да изпускаме кандидатстването, защото в противен случай рискуваме процесът да се отложи за неопределено време. Според него сега зависи дали поколението, родено при приемането ни в ЕС, ще може да получава заплатата си в евро през 2025 г. Имаме прозорец от възможности, които не бива да изпускаме, насърчи той българските управляващи и опозиция.
Трябва да има един план за влизането в еврозоната, одобрен от всички политически сили. И който и да дойде на власт, да го изпълнява. Притеснявам се, че няма да постигнем разбирателство по това как да изпълняваме този план, коментира Корнелия Нинова.
Важно е България да стане част от паричния съюз и да бъде в ядрото на правенето на европейски политики, подчерта бившият икономически министър и зам.-председател на ПГ БСП за България Драгомир Стойнев. Той подчерта, че не е важно само формалното изпълнение на критериите. "Нужна е цялостна реформа на пазара на труда, не е достатъчно да кажем, че безработицата е 6%, тъй като в България има много нискоквалифицирани работници, които в бъдеще ще оказват натиск върху фискалната политика", обясни социалистът.

Президентът Радев:
Да има обективна информация
 
"Важно е, без въпросите да се политизират, да има обективна информация как еврозоната ще повлияе върху темповете на икономическо развитие и в каква степен това би помогнало за изравняването на жизнения стандарт на българските граждани, с този на гражданите на други държави членки". Това е заявил президентът Румен Радев на среща вчера с Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия за еврото и социалния диалог. Радев е отбелязал, че за българите би било полезно да се запознаят с опита на други европейски държави, преминали по същия път. За гладкото протичане на процеса на присъединяване Европейската централна банка е предложила проект на Пътна карта, която очертава основните етапи на процеса, до присъединяването на България към Механизма ЕРМ 2. Осъзнаваме, че решението за приемането ни в еврозоната зависи от ЕЦБ и от страните членки, но във вътрешноикономически план е необходимо да се работи за повишаване на доходите, подчерта още Румен Радев.




 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ