07 Май 2024вторник21:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

С наръчник съветват как да отразяваме темите с деца

УНИЦЕФ и АЕЖ организираха международна конференция, посветена на етичното медийно поведение спрямо малчуганите

/ брой: 81

автор:Павлета Давидова

visibility 101

Първият по рода си "Пътеводител за етично отразяване на деца", създаден от журналисти, комуникационни специалисти и експерти под ръководството на УНИЦЕФ и АЕЖ - България, бе представен вчера. Наръчникът бе показан на международната конференция "Децата и медиите. Мисия: Етично отразяване", която се проведе вчера в София. Основен акцент на дискусията бе какво е етичното медийно поведение при отразяването на проблемни казуси, свързани с деца.
"Преди няколко години направихме изследване как медиите отразяват проблемите на децата. Там се вижда много категорично, че едни от най-големите нарушения наистина се случват на страниците на вестниците, на екрана на телевизорите. Това в повечето случаи не е умишлено. В практиката си досега не съм срещал журналист, който целенасочено да иска да нарушава детски права. Работата е там, че всеки професионалист, независимо в каква сфера, включително медиите, имат нужда от подкрепа, защото всеки работи в забързано ежедневие с много приоритети и много различни задачи и невинаги има време дори за адекватна преценка кое е в най-добрия интерес на детето", коментира по-рано пред БНР Ивайло Спасов от българския клон на УНИЦЕФ. Той обясни, че наръчникът не цели да налага термини, които да се използват или да не се използват, а да привлече вниманието към ролята на езика, който медиите употребяват.
Кони Фоси от американската телевизия "Фюжън" разказа за медийната кампания "Деца в затвора", която е довела до промяна в правосъдието за деца в САЩ, както и до отмяната непълнолетни да бъдат задържани в изолатори.
На конференцията бе обсъден и друг сериозен проблем – насилието от деца върху деца. Журналистът от Великобритания Таманна Рахман представи продуцирания от нея филм на BBC Panorama "Когато деца насилват деца". Участниците в дискусията дебатираха как подобни тежки и проблемни теми трябва да бъдат отразявани етично в медиите, как да се запазят самоличността, достойнството и човешките права на малчуганите. Как да се избяга от сензацията, да се търсят отговори на въпросите защо се стига до даден проблем, какви са генералните системни проблеми зад дадена лична трагедия, бяха другите акценти в дискусията.



Дискусията събра на едно място представители на СЕМ, журналисти и медийни експерти
снимка Емилия Костадинова

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2278

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2238

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 2047

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2356

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 2152

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 2170

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2446

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 2261

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2396

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ