Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Логичен резултат

Евгени Гаврилов

1. Май 2018 , брой: 82   469   0Както се вижда от публикуваната стенограма от последното заседание на правителството, вицепремиерът Томислав Дончев е направил доста неприятни разкрития и оценки за истинската ситуация в българската държавна администрация. Ние приемаме решения, планове, стратегии, пишем доклади, в същото време в самите администрации съпротивата е системна, изключително здрава, зловеща, признава Дончев. Казаното от вицепремиера е точно и вярно, но управляващите трябва да са наясно, че берат плодовете на собствената си политика през последните десет години.
Още в първото правителство на Бойко Борисов имаше един корифей финансов министър, Симеон Дянков, който не беше живял в България повече от 20 г. и бе загубил връзка с реалната действителност у нас. Една от любимите му теми беше именно "реформата" на администрацията. Негова беше безумната идея да праща НАП във Велико Търново, митниците в Русе, а Министерството на туризма в Пловдив. По негово време в министерствата 10% от чиновниците трябваше да бъдат съкратени. Разбира се, тези напъни останаха само добри намерения и, както се случва в подобни случаи, след обещания за съкращения в министерствата и областните управи купуваха още бюра за новоназначени чиновници. Според данни на НСИ през 2017 г. държавната администрация е успяла да се увеличи с 2287 бройки. Нараснала е и средната заплата на чиновниците - от 1135 лв. през последното тримесечие на 2016 г. на 1219 лв. в края на миналата година, което е ръст със 7,4%
Освен това обществена тайна е, че 90% от чиновниците са назначени с политически протекции. Знае се, че дори хигиенистките във ведомствата се вземат на работа с благословията на ГЕРБ, а в смесените райони - на ДПС. Затова няма как съпротивата срещу реформите на подобна администрация да не е "здрава" и "зловеща".

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"