25 Април 2024четвъртък18:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нинова поиска правила за качеството на всички стоки в ЕС

Европейски закон срещу двойния стандарт при храните щяло да има през 2019 г.

/ брой: 82

автор:Дума

visibility 95

Лидерът на БСП за България Корнелия Нинова настоя новите правила в ЕС за качеството на храните да обхванат всички стоки. Това е дискриминационен проблем и няма как в единния европейски пазар да има продукти в еднаква опаковка, на една и съща марка, но с различни съставки, заяви тя на среща с евродепутатите от групата на социалистите и демократите Момчил Неков, Олга Сехналова от Чехия и Биляна Борзан от Хърватия. "Още преди година поставихме въпроса с различното качество на храните. Тогава бяхме обвинени за антиевропейци, защото искаме равни права. Радвам се, че днес цяла Европа прегърна тази идея и се работи за нейната реализация", припомни Нинова. Според Момчил Неков аргументът на мултинационалните компании, че се съобразяват с местните предпочитания на потребителите, поражда въпроса как те установяват това, например при детските храни. Социалистите настояват тази година всички анализи да са приключили така, че през 2019 г. да бъде сложен край на различното качество на храните.
Общ закон на европейско ниво срещу двойния стандарт при храните в ЕС и други нелоялни търговски практики ще бъде приет най-късно през пролетта на 2019 г. Европейската комисия (ЕК) ще приеме три директиви във връзка с решаването на проблема. Това стана ясно вчера по време на конференция по темата, част от програмата на българското европредседателство. Очаква се страните членки да подпишат декларация, в която се казва, че се преустановява практиката за двоен стандарт на храните.
От думите на премиера Бойко Борисов стана ясно, че някои от държавите не са искали да подпишат "дори тази семпла декларация". Той коментира, че дори и през ума не му е минавало, че може такива авторитетни международни компании  да допускат разлика по отношение на качеството на храните в Западна и Източна Европа. "Национален вкус за бебето - безобразно! Кой умник казва, че българското бебе обича повече палмово масло, отколкото мляко? Кой умник постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени", заяви Бойко Борисов. Той заяви, че България е направила компромис да се откаже от газовия проект "Южен поток" за сметка на "Северен поток 2", но по отношение на храните няма да прави никакъв компромис.
Борисов каза още, че в казармата по време на социализма е имало приказка, че "службата е тежка, но продължителна", а сега за храните е валиден лафът "храните са вредни, но за сметка на това скъпи". Той заяви, че ако до 16 и 17 май, когато е Срещата на върха в София, ЕК не приеме тези три директиви, тогава той ще нагости европейските гости с храните на мултинационалните компании, които българите ядат. "Да видя как техните служби ще оценят храната и дали ще им дадат да ядат", коментира той. "Когато Рузвелт, Сталин и Чърчил са седнали и са разпределили света, какво сме виновни ние, че сме останали от другата страна на барикадата", попита Борисов. Затова според него подписването на декларацията е най-малкото, което могат да направят страните членки. "Това е акт на справедливост", каза Борисов и след това покани гостите на кафе-пауза, като ги успокои, че кафето е качествено и при него няма разминаване в стандарта.


БСП отново внася закона за търговските вериги в парламента

По-късно Корнелия Нинова съобщи, че групата на БСП ще внесе отново "закона за търговските вериги" в парламента. Чакаме да видим как ще гласувате този път", написа във фейсбук лидерът на левицата.
"Щастлива съм, че България днес е център на дискусията за двойните стандарти в храните. Изумена съм от въпросите на премиера Борисов: кой умник казва, че българското бебе харесва палмово масло и защо се държат така големите търговски вериги в България. Кой мислите, че е умникът, господин премиер? Ами вие", коментира лидерът на БСП в социалната мрежа. "Проверете колко пъти ГЕРБ гласуваха против от 2012 г. досега. С него видите ли сме гонели чуждите инвеститори. А ние просто искахме да не увреждат здравето на българския народ с некачествени храни и да не убиват българското производство. Проверете дали президентът Плевнелиев не наложи вето. Наложи. Заради лобизъм в полза на големите. А кой нарочи БСП за антиевропейска партия, защото произнесох изречението: българският народ не е втора ръка в Европа, за да ни продавате втора ръка храна. Вие, господин премиер. Твърде дълго управлявате, за да помните такива подробности. Но ние ги помним. Надявам се и българите също. Утре за пореден път внасяме същия закон. Чакаме да видим как ще гласувате този път", написа още Нинова.


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ