26 Април 2024петък07:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пет търговски банки са били под надзора на БНБ

1,15 млрд. лв. е печалбата на банковата система за 2017 г.

/ брой: 83

автор:Дума

visibility 47

Пет търговски банки са били под надзора на БНБ през миналата година, а на две били предписани указания за отстраняване на слабости, пише в годишния отчет на Централната банка, внесен в парламента. В документа обаче имената на банките не се съобщават.
Според законодателството  мерките по надзора са едно от най-сериозните правомощия на БНБ за влияние върху банковия сектор. Те започват от писмени предупреждения, забрана за определени сделки и операции, отстраняване на акционери и могат да стигнат до уволнение на изпълнителни директори на търговски банки.
Общо 14 са извършените надзорни проверки на място в банки през 2017 г., пише още в документа, подписан от управителя Димитър Радев. Общо търговските банки у нас през миналата година са били 22, а клоновете на чуждестранни банки - 5.
БНБ е проверявала дали те са се справили с препоръките й от предходни проверки, а също и препоръките след мащабните стрес тестове за преглед на активите на банковата система през 2016 г.
След изпълнение на препоръките част от банките са подобрили управлението на риска си. Частично са изпълнени препоръки, свързани с повишаване на ИТ сигурността и създаването на резервни информационни центрове. Остават обаче проблемите с вътрешния анализ на рисковете и на адекватността на капитала в някои от проверените банки, твърдят от БНБ. Тя е издала нови препоръки, като основната част от тях са за подобряване на анализа на кредитополучателите и на оценката на обезпеченията по кредитите. Друга част от препоръките изискват по-добър анализ на капиталовата адекватност, за да се осигури покритието с адекватен финансов ресурс на поетите рискове. На някои банки е предписана и актуализация на системите за ранно предупреждение.
През 2017 г. банковата система отчете печалба в размер на 1,15 млрд. лв., което е добро ниво на възвращаемост на активите според централната банка. През миналата година се отчита ръст на кредитите от 4,7%, което е добър резултат на фона на нулевите ръстове от предходните години. Депозитите на бизнеса и домакинствата надхвърлиха 72 млрд., което е 6,1% ръст на годишна база.
Към края на 2017 г. валутните резерви на страната възлизат на 22,7 млрд. евро. Близо 93% от тях са в евро, 6,5% - в злато, а под 1% - в долари и сребро. Самата БНБ е получила 18 млн. евро доход от държаните при нея парични средства на търговските банки и на правителството заради въведените през миналата година отрицателни лихви. През 2017 г. БНБ е изразходвала бюджет от 78,5 млн. лв., от които близо 37 млн. лв. са разходите за персонал. За заплати и бонуси на управителния съвет на БНБ, в който влизат 7 души, са платени 1,2 млн. лв., като от тях 350 хил. лв. са бонусите.

Управителят Димитър Радев е получавал месечно възнаграждение в размер на 15 368 лв., подуправителите Калин Христов, Димитър Костов и Нина Стоянова - по 13 173 лв., а другите членове на управата - по 4391 лв., пише още в отчета на централната банка
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ