Първите български череши излизат на пазара след две седмици
/ брой: 83
На зеленчуковите пазари в Пловдив се предлага основно българска, гръцка и турска продукция.
На пловдивските пазари няма гръцки череши по 200 лв. килограма, макар такива да се предлагат на някои борси в страната. Продават ги в София, но там могат да си го позволят, защото хората имат по-високи заплати, коментират търговците. Според тях ранни пловдивски череши от градините край Белащица и Брестник ще се появят по сергиите между 15 и 20 май, предаде "Дарик".
Сред другите сезонни плодове правят впечатление ягодите и кайсиите. Ягодите са гръцки, като цените им варират между 4 и 8 лв. Има турски кайсии от Анадола, килограмът им е 10 лв. Тази година ще има доста по-малко български кайсии заради завръщането на зимата преди месец и половина и измръзването на пъпките на дръвчетата в Добруджанско, прогнозират прекупвачите. Ще разчитаме на кайсиите от Югозапада, допълват те.
На пазара могат да се купят първите български розови оранжерийни домати от Харманлийско. Преобладава, разбира се, гръцкият домат. Цените им варират от 1,60 до 4,20 лв. Традиционно розовите са по-скъпи. Българските краставици са около 2 лв., а марулята е 80 ст. или левче. Връзка репички също е 80 ст. Зелените лук и чесън – съответно по 40 и 50 стотинки.