02 Май 2024четвъртък00:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лихвите върху повечето левови кредити ще се пресмятат по нов начин

/ брой: 84

автор:Дума

visibility 38

Референтната лихва по ипотечни и потребителски кредити на граждани, базирани върху индекса СОФИБОР, най-вероятно ще бъде променена от 1 юли. Това ще стане с изменения в три закона за кредитните институции, за кредитите на недвижими имоти и за потребителския кредит, които вече са внесени в Народното събрание от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, предаде "Медиапул".
Причината е нов еврорегламент, който влезе в сила от 1 януари 2018 г. Той изисква референтните индекси, като например ЮРИБОР (за лихвите в евро), ЛИБОР (в долари), СОФИБОР (в левове), които се ползват за база за смятане на лихвите в договорите с потребителите, да се изчисляват само от лицензирани администратори от Европейския съюз или трети държави, включени в регистър към Европейския орган за ценни книжа и пазари. В момента СОФИБОР се изчислява от БНБ, която не разполага с подобен лиценз и още през март взе решение, че от 1 юли 2018 г. преустановява изчисляването и публикуването на индекса.
Договорите, сключени след 2014 г., масово са върху СОФИБОР за кредитите в левове. Така към момента има стотици хиляди договори с клиенти, базирани върху СОФИБОР, твърдят банкери. По изчисления на в. "Банкеръ" от седемте най-големи банки у нас, които държат към 85% от пазара, само една финансова институция не изчислява лихвите чрез СОФИБОР - ПИБ. Ако се стигне до промяна в договорите с потребителите, това ще изисква много работа и финансов ресурс, с който ще трябва да бъдат натоварени клиентите, казаха банкери.
В проекта на Менда Стоянова се предвижда, че ако бенчмарк за лихвен процент спре да се изготвя, какъвто е рискът в случая със СОФИБОР, банката трябва да замени индекса с нов лихвен процент, който обаче не може да е по-висок от размера на лихвата преди замяната. Това означава, че промяната няма да доведе до поскъпване на кредитите. От проектозакона не става ясно дали корекцията в договорите с потребителите ще стане само чрез уведомление на клиентите, или ще се изисква подписване на анекси. Менда Стоянова е заложила още промените в трите закона да се отнасят и за заемите, сключени преди 1 юли 2018 г.
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ