28 Март 2024четвъртък23:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

Дили Бозаджиева:

Отдадох цялото си сърце на изкуството и модата

Искам да провокирам емоции и любов у хората, които гледат картините ми от мериносова вълна, разкри талантливата художничка и дизайнерка

/ брой: 85

автор:Альона Нейкова

visibility 2468

Дили Бозаджиева е талантлива художничка и дизайнерка. Нейна запазена марка е създаване на картини с мериносова вълна. Завършва рисувателна паралелка в хуманитарна гимназия, а по-късно защитава магистърска степен по моден дизайн. Повече от 12 години реализира проектите си, използвайки приложното изкуство и най-вече фантазията си.

"Цветовете са символ на топлина и красота"


"Когато си упорит, всичко си идва на мястото"

- Кога разбрахте, Дили, че искате да се занимавате с изкуство и мода?
- Да бъда художник и дизайнер е мечта от детските ми години. Тя трябваше обаче да изчака, докато завърша средното си образование, а след това и висшето. Започнах да работя в тази сфера и да трупам опит. Като моден дизайнер използвам приложното изкуство и най-вече моята фантазия. По този начин открих пътя от идеята до реализирането й в завършен продукт. Това поприще ме вълнува изцяло и отдадох сърцето си на заниманията с изкуство, независимо дали правя картини, модни дрехи и аксесоари или други художествени произведения.
- Какви бяха реакциите на околните на вашите увлечения?
- Най-напред моите родители забелязаха, че обичам да рисувам. Те винаги са ме подкрепяли, защото са големи почитатели на изкуството във всичките му форми. А в художественото училище преподавателите ми бяха невероятни вдъхновители за мен.
- Знаете ли къде е сега първата ви творба?
- Подарих я на Емир Кър, който е кмет на Сен-Жосс-тен-Ноде (Брюксел). Той беше много впечатлен от картината. След като я получи, представи я на своя екип. Всички бяха много учудени, не бяха виждали творба, изработена от вълна. След това г-н Кър я сложи в кабинета си и каза, че ще стои там, за да я виждат гостите, които идват при него.
- А помните ли дебютната ви изложба?
- Да, беше много емоционална за мен, защото за първи път представях нещата, които правя, и не знаех какви ще бъдат реакциите на посетителите. Изложбата мина с неочаквано (от моя страна) голям интерес. Не предполагах, че ще бъде посетена от толкава гости. Много от тях не можеха да повярват, че картините са направени от вълна, защото за първи път виждаха нещо подобно. Беше ми забавно да наблюдавам как се взират в творбите и се опитват да разберат технологията на създаването им. Най-интересното е, че хората гледаха отблизо произведенията и след това се отдалечаваха, за да добият по-пълна представа за тях. Имах честта да бъда поканена от изпълнителния директор на Националния фонд "13 века България" Митко Тодоров да представя изложбата си в София. След предизвикания голям интерес получих предложение от него за втора самостоятелна експозиция, която се състоя в Трявна по време на Славейковите празници през юни 2017 г.
- Може ли да се каже, че произведенията от мериносова вълна са ваша запазена марка? Кога и как възникна идеята да творите по този начин?
- Рисуването с бои, било то с маслени, акварелни или други, се отличава с това, че те се смесват, след което се нанасят върху платното. И ако на твореца не му допадат цветовете, лесно се добавят други и така до получаването на искания нюанс или ефект. А работата с вълна е различна и изисква всяка нишка, орнамент или детайл да са предварително подбрани. Като по този начин цялата творба е в съзнанието ми, наясно съм как би следвало да изглежда, какви да бъдат цветовите комбинации - всичко, дори и в най-малките подробности. Оставям вълната да ме води и това дава своите резултати. Често добавям "подсказани" ми от самата нея щрихи. Чувството за тази материя е невероятно. Преди време видях как една баба работи с вълна и бях много впечатлена. Осъзнах, че мога да предам съвременен и актуален вид на нещата, които тя прави. И така започнах да създавам картини. Първият опит, както и няколко следващи не бяха успешни. Но не се отказах и продължих да търся най-удачния начин за обработка на вълната, за да се получат завършени произведения.
- Когато създавате картини, представяте ли си хората, които ще ги гледат или евентуално ще ги купят?
- Не, всичко се проектира в моята фантазия. Самата игра с цветовете и невероятната мекота на вълната придават неповторимо усещане, което ме кара да продължавам все повече и повече да работя с нея, без да усещам умора.
- Как се роди идеята за изложбата "Природата в жената"? Какви мисли, идеи и вълнения пресъздадохте в тази експозиция?
- Жената ме вдъхнови като нещо вечно, нежно създание, любима, създател... Както и природата-майка, тя носи цялата палитра на живота и дарява живот. Жената е мистерия. Нейният душевен мир и постоянното търсене се сливат в усещанията й по същия начин, както и в дивата природа. Жената е много важна част от творението, защото символизира самото творение. И цялото творение е създадено заради нея. Затова реших изложбата ми да носи името "Природата в жената".
- Картините ви от мериносова вълна наскоро гостуваха в Будапеща. Как бе посрещната тази изложба? По-различни ли са ценителите на изкуството в чужбина от българите?
- Откриването на експозицията в унгарската столица мина с невероятен успех. Непосредствено преди началото й се проведе конференция на тема "Устойчиво развитие на световната мода", организирана от Габи Уалек - председателка на Националната модна асоциация на Унгария, където присъстваха представители на много държави от Азия, Африка и Европа. Всички участници в събитието бяха поканени и присъстваха на откриването на моята изложба. Получих предложения да организирам експозиции и в други страни. Сред гостите на събитието бяха и модните фотографи Алберт Барух и Емил Йорданов. Самата изложба беше открита в Българския културен институт в Будапеща от директорката му Олга Попова.
- Различава ли се това, което пише критиката за вашите произведения, от реакцията на публиката?
- Не мисля. След изготвянето на картините ми е интересно да разбера от емоциите на хората какво е усещането за самите творби и цветове. И смятам, че предавам емоции и любов чрез тях.
- Какво е значението на цветовете, използвани от художниците?
- Те са символ на топлина, красота и уют... Всичко това се стремя да представя в моите произведения.
- Кое е по-важно за вас - изкуството ви да бъде разбрано от по-голяма част от публиката, да провокирате с творбите си или да предизвиквате определени чувства у аудиторията?
- Искам да провокирам чувства, емоции и любов у хората, които гледат картините ми. Това за мен е най-важното.
- Какво е мнението ви за различните конкурси, фестивали и други арт прояви?
- Това са места за представяне на произведения, чрез които творците стигат до аудиторията. Смятам, че трябва да има много конкурси, фестивали и различни артистични прояви, за да се популяризират всички видове изкуства.
- Какво ви вдъхновява? Чакате ли появата на музата или просто творите?
- Вдъхновяват ме много неща: хората около мен, животът - такъв, какъвто е. А музата идва със започването на работата и красивите неща, които виждам и чувствам.
- Казват, че за да успее човек, са нужни 99% труд и 1% талант. Съгласна ли сте с подобно твърдение? Важи ли то за творците?
- Несъмнено, ако човек желае с цялото си сърце нещо, то ще се случи. Дори и да не стане от първия път, никой не казва, че не може да се случи от втория или третия... Когато си упорит, всичко си идва на мястото.
- Кога е по-трудно - докато се учиш да рисуваш, или като стъпиш на пътя на реализацията?
- Докато се учиш и откриеш себе си и своя почерк на работа, който да те води напред. Това е най-трудното.
- Какво е жена-художник като вас да живее и да твори в днешна България?
- Изкуството не е приоритет на хора, живеещи в страната ни. Но има и такива, за които то е друг свят, и те отделят и от последния си залък, за да се докоснат до него.
- Съществува ли полова дискриминация в изкуството - може ли да се каже, че мъжете-творци пробиват по-лесно?
- Не е въпрос на пол. В крайна сметка, те оценяват по това какво твориш и дали то има някаква художествена стойност.
- Искала ли сте някога да работите в чужбина? Мислите ли, че там реализацията на художниците е по-уредена, по-бърза?
- В днешно време с развитието на комуникациите и прогреса на интернет светът стана по-малък и достъпен. За да твориш, не е необходимо да живееш в определена държава. Трябва да намериш начин да достигнеш до по-голяма аудитория. А това зависи само от теб.
- Има ли творец, от когото се учите?
- Уча се постоянно от най-различни художници. Уча се от живота и непрекъснато преоткривам неща, които ме вдъхновяват.

- Къде може да се видят (купят) произведенията ви?
Предстои откриване на онлайн магазин за моите картини. В момента творбите може да бъдат видени и поръчани на официалната ми страница:

https://www.facebook.com/dillybozz/

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ