20 Април 2024събота06:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

"Сините устни" държат в пипалата си над 130 българи

Симптомите на белодробната хипертония наподобяват други общи заболявания, което бави диагностицирането й

/ брой: 85

автор:Аида Паникян

visibility 947

Питали ли сте се колко време може да диша човек с щипка на носа и сламка в устата? А ако трябва в това положение да върви или изкачва стъпала, колко би издържал? Може би най-точния отговор ще даде някой от около 130-имата българи, които страдат от пулмонална (белодробна) хипертония, защото при тях дишането е като с щипка на носа и сламка в устата. Често наричат това рядко, водещо до стеснение на кръвоносните съдове в белите дробове заболяване "сини устни". Един от ключовите симптоми на пулмоналната хипертония е затруднено дишане дори при най-обикновени ежедневни задачи като кратка разходка или изкачване на стълби, замаяност, особено при изкачване на стълби или изправяне, припадък (синкоп), болка в гърдите, особено по време на физическо натоварване, сърцебиене, подуване на краката и глезените, кашлица. Признаците на болестта често наподобяват астма, сънна апнея, хронична обструктивна белодробна болест и други общи заболявания, а това забавя навременното поставяне на диагнозата, което води до забавяне и на лечението. Най-тревожното е, че болестта "обича" младите хора и докато ги държи в пипалата си, те не могат да работят, да имат нормален социален живот, да вършат елементарни неща от всекидневието. Болестта има 5 подвида, но най-рядката, която държи младите в капана си, е пулмонална артериална хипертония. Има лечение, но засега няма излекуване. Единственият изход е трансплантация.
Медицинската наука още търси причината за стесняване на артериите, които пренасят кръвта от сърцето към белите дробове. Но резултатът от дефекта е, че преумореното сърце се износва бързо и пациентът започва да страда от сърдечна недостатъчност.
У нас няма регистър на хората със "сини устни", а това животозастрашаващо
рядко заболяване на белите дробове и сърцето се лекува в няколко болници в страната.   
Освен болните и техните близки и приятели малцина знаят за заболяването, което прави жертвите си зависими от кислородния апарат. Ако болестта не се лекува, пациентите живеят няколко години. В Европа продължителността на живота на хората с това заболяване вече е над 20 години след поставяне на диагнозата.
Хората да научат повече за болестта, която може да достигне всекиго. Това е целта на отбелязвания от 2012 г. насам Световен ден на белодробната хипертония на 5 май. Тогава за трети път фасадата на НДК ще бъде осветена в синьо – символът на "болестта на сините устни". Ден по-рано в приключенския парк "Фънтопия", Парадайс център в София, Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ) ще отбелeжи Световния ден със специално събитие под наслов "Дари дъх". В спортния хепънинг деца и възрастни ще имат възможността в безопасна среда и с подкрепата на квалифицирани инструктори да се впуснат в света на
катеренето, като покорят специални елементи в залата.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ