26 Април 2024петък17:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

За радиото, оркестрите и бахура

/ брой: 85

автор:Боян Бойчев

visibility 1144

В БНР има четири музикални състава: Биг Бенд, Симфоничен оркестър, Смесен хор и Оркестър за народна музика (тук не става дума за Детския радиохор и радиодецата). Това е за сведение на премиера, който го научи едва преди няколко дни. И набързо ги постави под общия знаменател на оркестрите. 
Въобще не знаел, че радиото се занимава с такива неща. Може би защото смята, че единствена му функция е да предава неговите ту високопарни, ту изпълнени с дебелашки хумор изказвания.
Да, г-н Премиер, има такива състави. И те са известни и уважавани не само у нас, но и по света. Основната им функция е звукозаписна дейност. С нея се попълва Златният фонд на БНР - нашата музикална памет. Музикантите са търсени за записи от известни артисти, съвременни и чужди, които държат на името си. А това означава само едно - класа!
Тези класни музиканти протестират за по-високо възнаграждение на труда си. Минималната заплата в съставите е 570 лева, средната - 640 лева. Това нормално ли е?!
Изваждането на четирите оркестъра от структурите на БНР, както настояват някои, би поставило край на звукозаписната дейност на медията.
Но премиерът ги прати сами да си изкарат парите с концертна дейност. Откъде ще знае, че те изнасят концерти. Една голяма част са в Първо студио на БНР. Предназначени са за ученици и студенти от музикалните училища и ВУЗ-ове. Има и чисто образователни концерти за деца в детските градини и училищата - да бъдат възпитавани с музика. Печалбата от такива концерти не е финансова, тя е инвестиция в бъдещето на нацията. Защото за образование, здравеопазване, култура, спорт пазарната икономика не трябва да важи. Тяхната функция е друга - социална. Дума, която управляващите страшно мразят...  
Или може би музикантите трябва да излязат да свирят на улицата с протегнати шапки? Или нощем да си доработват, като свирят по чалготеките?
Какво друго им остава в държавата, доминирана от чалга псведокултурата...
Обидно е. Ама сме си го заслужили. Щом като допускаме вече 10 години да ни управляват хора, за които културата е нещо досадно. 
И като слушам арогантно-презрителното изказване на премиера, не знам защо, но се сещам за една култова сценка от предаването "Улицата", в която главният герой - съвременен байганьовец, казваше: "Ние обичаме културата... и бахура". Най-вече бахура. 
  
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ