Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

За радиото, оркестрите и бахура

Боян Бойчев

4. Май 2018 , брой: 85   392   0В БНР има четири музикални състава: Биг Бенд, Симфоничен оркестър, Смесен хор и Оркестър за народна музика (тук не става дума за Детския радиохор и радиодецата). Това е за сведение на премиера, който го научи едва преди няколко дни. И набързо ги постави под общия знаменател на оркестрите. 
Въобще не знаел, че радиото се занимава с такива неща. Може би защото смята, че единствена му функция е да предава неговите ту високопарни, ту изпълнени с дебелашки хумор изказвания.
Да, г-н Премиер, има такива състави. И те са известни и уважавани не само у нас, но и по света. Основната им функция е звукозаписна дейност. С нея се попълва Златният фонд на БНР - нашата музикална памет. Музикантите са търсени за записи от известни артисти, съвременни и чужди, които държат на името си. А това означава само едно - класа!
Тези класни музиканти протестират за по-високо възнаграждение на труда си. Минималната заплата в съставите е 570 лева, средната - 640 лева. Това нормално ли е?!
Изваждането на четирите оркестъра от структурите на БНР, както настояват някои, би поставило край на звукозаписната дейност на медията.
Но премиерът ги прати сами да си изкарат парите с концертна дейност. Откъде ще знае, че те изнасят концерти. Една голяма част са в Първо студио на БНР. Предназначени са за ученици и студенти от музикалните училища и ВУЗ-ове. Има и чисто образователни концерти за деца в детските градини и училищата - да бъдат възпитавани с музика. Печалбата от такива концерти не е финансова, тя е инвестиция в бъдещето на нацията. Защото за образование, здравеопазване, култура, спорт пазарната икономика не трябва да важи. Тяхната функция е друга - социална. Дума, която управляващите страшно мразят...  
Или може би музикантите трябва да излязат да свирят на улицата с протегнати шапки? Или нощем да си доработват, като свирят по чалготеките?
Какво друго им остава в държавата, доминирана от чалга псведокултурата...
Обидно е. Ама сме си го заслужили. Щом като допускаме вече 10 години да ни управляват хора, за които културата е нещо досадно. 
И като слушам арогантно-презрителното изказване на премиера, не знам защо, но се сещам за една култова сценка от предаването "Улицата", в която главният герой - съвременен байганьовец, казваше: "Ние обичаме културата... и бахура". Най-вече бахура. 
  
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"