23 Април 2024вторник20:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Българската икономика е изложена на външни заплахи

ЕК с по-ниски очаквания за ръста на БВП от заложеното в бюджета

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 36

Според Европейската комисия (ЕК) рисковете за българската икономика през тази година са балансирани като основната заплаха за ръста е външна, заради отворения й характер. Това е записано в новата пролетна прогноза на ЕК за развитието на общността.
ЕК подобрява очакванията си за икономическия растеж на България. Въпреки това прогнозата на еврокомисията е за малко по-нисък растеж от заложения от правителството в бюджета за този година. През 2018 година ръстът на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на България ще достигне 3,8%, докато заложеният в бюджета е 3,9%. Комисията очаква през 2019 г. забавяне на растежа до 3,7%. В предишния си доклад от Брюксел посочиха, че ръстът на българската икономика през тази година ще достигне 3,7%, а през 2019 година ще бъде 3,5 на сто.
Основният двигател ще остане вътрешното потребление. Това се дължи на подобряването на ситуацията на трудовия пазар и повишаването на реалния разполагаем доход. Ниските лихви ще продължават да подкрепят растежа на частните инвестиции. Очаква се през тази година тласък на инвестициите да дойде от заложените капиталови разходи, подкрепени от европейските средства за периода 2014-2020 година, посочват от Брюксел. Правителството обаче има навика в последните години да не изразходва парите, заложени за капиталови разходи в бюджета.
Според оценката на ЕК рисковете за икономиката са балансирани като основната заплаха за ръста е външна, заради отворения характер на икономиката. Очакванията на Брюксел са, че силното вътрешно потребление ще подхрани инфлацията. През 2017 година потребителските цени се повишиха с 1,2%. През 2018 година инфлацията в страната ще достигне 1,8% и вероятно ще запази това ниво и през 2019 година.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ