19 Април 2024петък16:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

86 от плажовете в страната остават неохраняеми

През тазгодишния летен сезон в курортите отново ще има българо-румънски полицейски екипи

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 716

Преди началото на летния туристически сезон 86 от плажовете в страната остават неохраняеми. Това призна вчера министърът на туризма Николина Ангелкова след среща във Варна с контролните органи, на която бе обсъдена подготовката за началото на сезона. От неохраняемите плажове 23 са във Варненска област, а 13 - в Добричка.
През миналата година имаше 90 неохраняеми плажа, като списъкът им бе публикуван за информация на туристите на страницата на Министерството на туризма едва на 28 юли.
През настоящия сезон в курортите отново ще действат българо-румънски полицейски екипи, съобщи министърът на туризма след днешната среща. До дни ще приключат разговорите и за сформиране на такъв екип със служители на реда от Германия.
През това лято експерти от Министерството на туризма ще правят самостоятелни проверки на хотели и ресторанти. Проверките на всички контролни органи започват от 1 юни. Министерството на туризма вече има право да контролира туристическите обекти. Засилените контролни функции на туристическото ведомство предвиждат контролно звено да проверява лица, извършващи туристически услуги. Длъжностни лица от ведомството ще могат да проверяват както обектите, така и дейността на лицата. Промените в Закона за туризма предвиждат съставените констативни протоколи да се изпращат до КЗП за последващ контрол и налагане на санкции. Промяната се наложи заради многобройните сигнали за нарушения, адресирани до Министерството на туризма. Досега само КЗП по искане на Министерството на туризма можеше да отнеме категорията на място за настаняване, заради което Ангелкова се оплака, че е с "вързани ръце".     Ангелкова допълни, че през сезона ще се следи стриктно дали преместваемите обекти по плажовете и в курортите отговарят на изискванията на закона. По нейните думи максимум до края на другата седмица ще бъдат приключени ремонтите на пътищата от републиканската пътна мрежа.



35% от персонала по Северното Черноморие ще бъде от страни извън ЕС

Около 35% от обслужващия персонал по Северното Черноморие през настоящия туристически сезон ще бъде от страни извън Европейския съюз. Очаква се 1200 чужденци от Украйна, Молдова и Виетнам да започнат работа в курортния комплекс "Албена", съобщи БНР. Работодателите предпочитат да набират персонал в преки преговори с кандидатите, заяви директорът на Бюрото по труда в Добрич Васил Сивков. На еднодневната трудова борса в Добрич са били обявени 570 работни места. Няма данни каква част от тях са били заети. Липсата на кадри е по цялото Черноморие. Това са показали резултатите от проведените туристически трудови борси в Добрич, Тервел и Каварна. Очаква се към МТ да бъде създаден квалификационен и преквалификационен център по примера на Португалия и Франция за решаване на проблема с кадрите в туризма.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ