19 Април 2024петък16:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Състезание

Кой ще остане извън борда на "Евровизия"

България има голям шанс да се класира в първата тройка на победителите, сочат данни от експертни прогнози

/ брой: 86

автор:Альона Нейкова

visibility 1730

63-тото издание на "Евровизия" започва тази вечер, 8 май, а българският представител - група "Equinox", ще се изяви под номер 10 с парчето "Bones" (от 22 ч. телевизионното шоу ще се излъчва на живо по БНТ1 и по БНТ Свят). За първи път в историята на надпреварата песенният конкурс се провежда в Лисабон, след като м.г. Салвадор Собрал донесе победа на Португалия. Все още има надежда, че изпълнителят ще излезе на сцената на "Altice Arena", въпреки че доста дълго бе извън обсега на прожекторите и не участва в каквито и да било музикални и обществени прояви. Със здравословния му проблем са запознати всички фенове на "Евровизия", а трансплантацията на сърце, извършена през декември 2017 г., прикова вниманието и на обикновените хора. Според лекарите сегашното състояние на Собрал е много добро и нищо чудно той наистина отново да изпее пред многомилионната телевизионна аудитория трогателната композиция "Amar Pelos Dois", осигурила му безапелационното първо място на песенното състезание в Киев.

Често на "Евровизия" се изпращат не само представителят на определена страна участничка и екипът, отговарящ за подготовката на сценичната му изява, но и много други атрибути. Зад всяка песен се крие определена история, проблеми, лични победи и разочарования. Например цяла Естония е загрижена дали и как до сцената ще стигне скъпият тоалет на Елина. Стойността на роклята е 65 000 и това е само малка част от средствата, инвестирани от балтийската държава в тазгодишната песенна надпревара.
Норвегия пък привлича вниманието на публиката с факта, че за втори път страната ще бъде представлявана на "Евровизия" от Александър Рибак, който през 2009 г. с рекорден брой точки (387) спечели музикалното състезание със забавния хит "Fairytale". Изпълнителят, цигулар, композитор и актьор от беларуски произход също така ще остане в историята с песента "That`s How You Write a Song", записана с "щастливия" номер 1500.
А финландката Саара Алто възнамерява да покори феновете от различни страни с парчето "Monsters", което звучи на 34 езика! Акустичната му версия, в която певицата като истински полиглот без проблем преодолява различни лингвистични предизвикателства, наистина заслужава адмирации.
В същото време пушилката, която се вдига преди конкурса, често няма никакво съществено значение. Около някои песни се шуми повече или пък оглушително се мълчи. Но най-същественият бонус на "Евровизия" е възможността да победи парче, което до началото на музикалната надпревара се е смятало за аутсайдер дори на полуфиналите. Затова е много интересно всеки да се опита да познае коя композиция ще се класира първа и какви места ще заемат останалите участници. Разбира се, добре е да се обърне внимание на прогнозите, които дават някои експерти в тази сфера. Например според "Betsafe" шанс да спечелят имат следните 5 страни:
* Израел (Нета Барзилай с "Toy") - 37% вероятност.
* България ("Equinox" с "Bones") - 14%.
* Естония (Елина Нечаева с "La forza") - 13%.
* Чехия (Миколас Йозеф с "Lie to Me") - 13%.
* Австралия (Джесика Маубой с "We Got Love") - 10%.
Тазгодишната "Евровизия" ще посрещне представители на 43 държави с мотото "All Aboard!" ("Всички на борда!") - своеобразна препратка към мореплавателната традиция на Португалия и в частност към Лисабон като исторически най-стария атлантически порт в Европа. В първия полуфинал днес, 8 май, ще участват 19, а във втория на 10 май - 18 страни. Във финала на 12 май ще се класират 10 от събралите най-голям вот през двете вечери, като към тях ще се присъединят 6 страни, чието участие е гарантирано по право като основатели на музикалното състезание.
Конкурсът води началото си от 1956 г. и може да се похвали с аудитория от над 600 млн. телевизионни зрители. Този факт го превръща в един от най-популярните музикални формати в света. В първата "Евровизия" се изявяват 7 държави с по две песни всяка. Оттогава обаче в надпреварата се допуска само по една композиция на участник, като премиерата й не бива да се е случила по-рано от 1 септември предходна година. Според правилата изпълненията може да са на всякакъв език, но най-често печелят динамични парчета на английски. Напоследък повечето страни залагат именно на този формат. Но има, разбира се, и изключения. Така например през 2006-а на първо място безапелационно се класират бруталните хард рокери "Lordi", а само година по-късно триумфира лирическа балада на сръбски в изпълнение на Мария Шерифович. Преди това (2004) атрактивната певица Руслана покорява конкурса с екзотичното ритмично парче "Wild Dances" ("Диви танци") на родния си украински и на руски.
Интересен детайл е, че най-многоброен победител на надпреварата е Ирландия - цели 7 пъти, като 3 от тях са поредни. Следват я Швеция с 6 първи места, Великобритания (най-често тя е и в тройката лидери - 22 класирания), Франция и Люксембург - с по 5, и Холандия с 4. Най-малко късмет в конкурса има Норвегия, която 10 пъти е последна във финалната подредба на "Евровизия".
Не бива да се пренебрегва и фактът, че сцената на музикалното шоу се превръща в бляскав трамплин за звезди от ранга на "AББA", Селин Дион, Тото Кутуньо, Ал Бано и Ромина Пауър, Рафаел, Хулио Иглесиас и др.
Надпреварата има колкото строги, толкова и либерални правила. Забранено е на сцената да се излиза с истински животни. От 2002 г. всяко издание избира собствена тема, придружена от мото и визуални символи. Любопитно е също, че националността на изпълнителя не играе никаква роля за победата. Дори не е задължително да е гражданин на държавата, която представлява на конкурса. Участието на "Евровизия" се разрешава на навършилите 16 години, за по-малките съществува детски вариант на формата. Преди това обаче Сандра Ким от Белгия печели конкурса през 1986-а, когато е едва на 13, и така става най-младата победителка в престижното музикално състезание.
По време на изявата на подиума не бива да има повече от 6 души: певци, танцьори, бек вокалисти и музиканти. Не се допуска плейбек, всичко се случва абсолютно на живо, затова репетициите са доста продължителни, много изморителни и изключително прецизни. Освен славата, първото място предвижда и договор с Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union, EBU), както и задължително участие в някои прояви на международната организация плюс гастрол.
Малцина са наясно с още един немаловажен нюанс: в конкурса участват не страните на ЕС, а държави, влизащи в състава на Съвета на Европа, или членки на EBU. Тоест става дума за особен списък. Например сред тях са и 7 претенденти, които имат правото да се явят на музикалната надпревара, но никога не са го правили: Египет, Йордания, Либия, Тунис, Ливан, Ватикана и Алжир. От 2015 г. по специална покана и с особен регламент в случай на победа в състезанието се включва Австралия.
Според правилата е забранено да се гласува за собствена страна (от територията й), вотът трябва да е за някоя друга. Това обаче поражда интересен ефект, наречен съседска подкрепа - често хората дават максимум точки не на песента, харесвана от тях най-много, а на участници от държави, с които имат общи географски граници, близко икономическо сътрудничество и културно-исторически корени. Заради това "Евровизия" почти постоянно е подложена на критика, а организаторите едва ли не перманентно въвеждат нови правила за избор на победителя. Също така с цел да се избегне подобен ефект се прави сложен жребий за изпълненията в полуфиналите, като се взема предвид и допълнителният вот на професионалното жури. Обаче публиката напоследък активно го критикува за странния избор, който понякога няма нищо общо с масовото гласуване на участващите в определянето на фаворита.



Представителката на Израел има най-голям шанс за победа

Когато цифрите говорят...

* 38 000 зрители - толкова през 2001 г. се събират на футболния стадион "Паркен" в Копенхаген, който остава в аналите на конкурса като най-голямата концертна зала на открито в историята на "Евровизия".
* 3 пъти хитовете на ирландеца Джони Логан му осигуряват победа в песенната надпревара: като изпълнител през 1980 и 1987 г. и автор на парчето "Why Me", написано за Линда Мартин през 1992 г.
* 1500 души е населението на ирландското градче Милстрийт - най-малкия домакин на музикалното състезание през 1993 г.
* 8 пъти "Евровизия" се провежда във Великобритания. Страната петкратно посреща участниците и публиката след победа на свой представител, а в останалите случаи спасява конкурса от провал след отказа на някои държави да организират шоуто.
* Най-пасивната страна, изпращала свой изпълнител на надпреварата, е Мароко: за цялата над 60-годишна история на "Евровизия" кралството само веднъж - през 1980-а, се включва в музикалната борба.



Българската група "Equinox" ще пее под номер 10 днес
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ