24 Април 2024сряда15:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медиците от ловешката болница продължават да протестират

Ананиев представи обновения с много условности финансов стандарт за държавните болници пред депутатите

/ брой: 86

автор:Аида Паникян

visibility 35

Персоналът на ловешката болница продължава протестите си. Вчера от 17 до 18 ч. те блокираха на всеки 10 минути движението в двете посоки по пътя София-Варна при пътен възел Абланица. Те настояват за трайно решение на проблема със заплатите им и излизането на болницата от тежкото финансово състояние. Едва в петък медиците получиха заплатите си за януари. Протестиращите бяха подкрепени и от граждани. Кметът на общината Корнелия Маринова взе страната на държавата. По думите й бил предложен оздравителен план, но медиците не били съгласни.
Най-тежкият проблем е с ловешката болница, където основен кредитор е "Кардиолайф", който държи цялата ситуация, и ние ако с него не се разберем, това означава, че поставяме в сериозен риск болницата, заяви за пореден път министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред депутати. Той ги увери, че във вторник е поредната среща с представители на частното лечебно заведение. "За нас ловешката болница е важна и ще направим всичко възможно да я съхраним във вид, в който тя ще функционира максимално и ще задоволява най-добре нуждите на населението в областта", каза Ананиев пред депутатите от комисията по здравеопазване. Той представи целта на новия Единен финансов стандарт за управление на държавните болници. Целта му не е да спестява пари, а да повиши ефективността на разходваните средства, за да отидат за увеличение на заплатите и за подобряване качеството на лечение, заяви Ананиев в отговор на въпроса на депутата от БСП Георги Гьоков дали новият стандарт няма да намали възнагражденията на медиците. С много условности той се опита да обясни как ще действа стандартът. Когато се прави анализ на текущите просрочия за т.г. спрямо предходните, приспадат се всички просрочени плащания, които не са свързани с решение на ръководството на самата болница. Например увеличението на минималната заплата, на регулираните от държавата цени не зависи от тях. "Ние ще правим съпоставка между равнопоставени определени просрочия. Ако има и при това положение завишаване на просрочията, значи нещо куца в цялото управление на болницата. Ако обаче се съхрани на същото ниво или има процес на намаляване на просрочията, няма проблем хората да получат ДМС-то си", увери Ананиев. Но ако и при това положение финансовите показатели на дадена болница се влошат, това показва неефективно управление, отсече министърът. По думите му ще бъдат сключени нови договори с болничните директори. Стандартът щял да бъде разяснен на финансистите на болниците, които щели да преминат и обучение.
На допълнителния въпрос на Гьоков какво се случва с болниците, които приемат повече пациенти и имат надлимитна дейност, Ананиев увери, че при изготвянето на тазгодишните бюджети е взета под внимание и надлимитната дейност от 2016 и 2017 г.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ