28 Март 2024четвъртък17:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. д-р Връбка Орбецова за алтернативната медицина и врачките

Псевдореформите в здравеопазването отдалечиха специализираната медицинска помощ от пациента, твърди известната наша лекарка с всестранни интереси в сферата на човешкото здраве

/ брой: 88

автор:Аида Паникян

visibility 4572

Проф. д-р Връбка Орбецова е доктор на медицинските науки. Патобиохимик, член на Научното дружество на Балканския съюз по клинична лаборатория, на Балканския съюз по онкология, на Американската асоциация по клинична химия, преподавател по лабораторна диагностика и патобиохимия в Медицинския университет, лектор по алтернативна медицина.
Депутат е от Великото народно събрание.
Автор е на над 500 научни монографии, учебници, научноизследователски студии, публикувани у нас и в чужбина.
Заедно с Виолета Замфирова е автор на 10-томната поредица "Енциклопедия по интегративна медицина", в която се разглеждат основни принципи, диагностични методи, профилактика и терапевтично поведение според официалната медицина и аналозите, използвани в различните направления на Западната и Източната, както и в алтернативната медицина.


"Да се забрани рекламата на гастролиращи с недоказани методи "лечители"

"Лечителите трябва да имат поне минимума медицински познания, получени в медицинско училище"

- Проф. Орбецова, защо според вас българинът и в XXI век търси врачки, баячки, народни лечители, медиуми и пр., когато има здравословен проблем?
- Условно ги наричаме врачки и баячки, но фактически българинът търси алтернативната медицина. Човек търси нещо в алтернативното, ако го няма в класическото, официалното. Защо ще търси помощ другаде, ако той я намира в официалната медицина?
- Но българската медицина е добре развита, на европейско ниво е.
- Да, имаме много добре развита медицина. Все пак има състояния, най-вече свързани със стрес, които официално са приети като заболявания и са безперспективни, нямат лечение. Във всички правни уредби по света е дадено правото на човек да не му се отказва и да не се лишава от грижа. Дори той да е супертерминален пациент. Никой няма право да отнема надеждата. Например в "Енциклопедия по интегративна медицина" са разгледани подробно всички форми на алтернативна медицина, които се практикуват по света, дадени са и примери с различни етномедицини като китайската традиционна, например. Нали научната медицина е произлязла от тази медицина?
- Щом хората търсят алтернатива въпреки добрата ни медицина, проблемът не е ли в здравеопазването?
- В България имаме големи медицински достижения, но системата на здравеопазване с тези т. нар. реформи, аз ги наричам псевдореформи, отдалечи специализираната медицинска помощ от пациента. А не бива здравеопазването да се дистанцира от човека, от пациента. Сегашното състояние на нашето здравеопазване, този колапс на болнична помощ създават условия хората да бъдат неудовлетворени от медицинската помощ. А никой не бива да бъде лишен от възможността да получи такава. Нашето задължение на лекари, както и на всички здравни работници е да съдействаме да се подобрява здравният статус на населението. Но сме свидетели на обратното. Заболеваемостта расте, а профилактиката стремително пада. Не бива да се сърдим на хората, че търсят помощ някъде другаде, извън официалната медицина. Въпросът е това "някъде другаде" да не носи рискове. И аз през целия си съзнателен живот, и най-вече през последните 30 години, непрекъснато съм ратувала да се използват възможностите на различните видове медицина. Защото хората сами си ги търсят и намират. Но това трябва да са лечители, доказали методите си.
Управниците ни така и не осъзнаха, че бумът на лечители и екстрасенси и дисбалансът между официалната и алтернативната медицина се превърнаха в социално явление. Аз съм застанала на рубежа между официалната и алтернативната медицина и моята грижа е за пациентите.
- Навярно тази ваша отговорност е основана на Хипократовата клетва. Не смятате ли, че дипломиран лекар може най-съвестно да прилага методите на алтернативната медицина?
- Естествено, че Хипократовата клетва ни задължава. Но има и друго: с инструментализирането на официалната медицина лабораторните специалисти, които работят например с ядрено-магнитния резонанс и друга визуализираща техника за диагностика, не полагат такава клетва. А достъпът им до информация за пациента е толкова реален, колкото и на лекаря. В такъв случай лекарската тайна е еднакво невалидна и в официалната, и в неофициалната медицина.   
- Преди дни министърът на здравеопазването обяви, че ще бъдат направени промени в Закона за здравето по отношение на алтернативната медицина. Вие имахте предложения в тази сфера още през 1991 г. Какви според вас трябва да са тези промени?
- Глава 6 от Закона за здравето, която урежда алтернативната медицина, е много несъвършена, написана е нескопосно и без да се отчита действителността в страната. А наредба има само за регистрационния режим, който по нищо не се отличава от регистрационния режим на медицинските кабинети на частната медицинска практика. Според мен просто трябва да разгледат законопроекта, който сме дали.
- Този от 1991 г. ли?
- Не, не, преди няколко години, когато министър беше Десислава Атанасова. Беше създадена комисия. Внесохме законопроект от името на Сдружението на алтернативните лечители. Законопроектът бе в два варианта, но и досега не влизат в действие. Още от 2005 г. бяха създадени три комисии за разработване на закон за алтернативната медицина.
- Оказва се, че у нас много често хора без медицинско образование, без елементарни познания в медицината, се афишират като лечители. Как трябва да бъде регламентирана тяхната дейност?
- Основата на законопроекта, за който говоря, е да се даде режимът на прилагане на алтернативни методи и след това да се дадат пълномощията и ограниченията на хората, които я практикуват. Алтернативна медицина могат да практикуват лекарите и зъболекарите и всички медицински специалности, за тях не е големият проблем. Големият проблем идва за хората с немедицинско образование и няма защо да си кривим душата, такива хора има в България.
- Трябва ли да се изисква задължително медицинско образование, за да се практикува алтернативна медицина?
- Трябва да се изискват знания по анатомия, физиология и патология, получени в медицинско училище. Проблемът е, че медицинските университети и колежи не желаят да обучават тези хора, които са твърде разнородна група от 18- до 80-годишна възраст. Това е една много хетерогенна група. Няма и държавен стандарт за такава специалност. За да се практикува алтернативна медицина, задължително трябва да се изисква образование с т. нар. медицински минимум. Така е във всички страни по света. Затова в законопроекта си дадохме варианти къде могат да се обучават тези хора.
- Къде например?
- Такова обучение може да се организира към факултетите по обществено здраве или курсове, организирани от съсловните организации. Това е рекомендацията на СЗО и на европейската общност. По този начин явлението ще бъде подложено на саморегулация и на самоконтрол. И затова акцентът е върху съсловните организации, които трябва да си регламентират такива учебни центрове, както е навсякъде по света.
- А трябва ли да има санкции за хора без медицинско образование, които дават съвети?
- Отгоре на какво ще наложат санкции? По Наказателния кодекс? Нека да кажат колко лечители са регистрирани по глава 6 на Закона за здравето. Няма такива. И в предишно интервю за ДУМА съм казвала, че няма законово основание за съд срещу лъжелечители. Законът ги е оставил на патентен данък заедно с проститутките, казано простичко, и с други занаяти. Ние просто си изхабихме и този ресурс, защото много от свестните, нормалните, високонадарените лечители отидоха навън, а останаха тук предимно шарлатани.
И другото важно нещо е да се забрани пропагандата и рекламата. У нас идват често гастролиращи, с недоказани методи "лечители". Ще видите до края на пролетта колко такива гастроли има на чужди лечители - сръбски, индийски, патагонски, не знам какви.
Друг важен момент са недоказаните в практиката методи в алтернативната медицина. В законопроекта си предвиждаме изграждане на център за продължаващо образование на лечителите, както и на лаборатория за изследване на способностите им. Няма я селекцията, която би позволила на хората без риск да се доверят на този, който може, а не на онзи, който лъже, че може (или се заблуждава, че може). В закона не е предвидено да бъдат подложени на съответни изпитания самите лечители. А има такива тестове, методи и схеми, които могат да докажат всичко това, както и повишената перцепция (сетивност), за която тези хора претендират, за техните способности да вникват в страданието на човека, да лекуват и излекуват пациенти.
Задължително трябва да има републикански регистър на лечителите. Иначе при всеки един нашумял случай покрай сухото ще гори и суровото. Защото наистина има лечители, чиито методи са доказани, и те се нуждаят от регулация, от обективизиране на знанията им, но се нуждаят и от протекция.
- Тоест необходима е сериозна промяна в закона?
- Законът е в Народното събрание. Защо никой не го казва? Нека да го разгледат. Могат да го осъвременят и да търсят помощта на хора, които наистина познават материята.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ