28 Март 2024четвъртък21:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Окончателно: Касата ще избира болници, с които да сключва договор

Експерти прогнозират закриване на областни и общински болници заради действието на нормативния документ

/ брой: 88

автор:Аида Паникян

visibility 33

Касата ще избира с кои болници да сключва договори. Това става ясно от приетата от кабинета Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК сключва договори. Според правителствената пресслужба в досегашната наредба липсвали ясни критерии за оценка и избор на договорни партньори, което не давало възможност на НЗОК да отказва договор на някои болници, а новата наредба гарантирала "по-добро планиране на ресурсите на НЗОК". Като основен мотив за изготвянето на документа от ведомството на Кирил Ананиев посочват, че през последните години болничните легла у нас нарастват безконтролно и нецелесъобразно, а е необходим механизъм за планиране и осигуряване на медицинските дейности, плащани с обществени пари съобразно потребностите на населението на териториален принцип. Това било необходимо да се направи в контекста на философията на Националната здравна карта.
Според запознати настоящият нормативен документ почти дословно повтаря наредбата, изготвена по времето на министър Петър Москов през 2016 г. и отменена от ВАС през март 2017 г. Тогава съдът се мотивира с неспазване на срокове за обществено обсъждане и липса на финансова обосновка. ДУМА припомня, че подобни идеи имаше и в края на 2011 г. от кабинета "Борисов 1". 
Според новата наредба за извършване на избора на лечебни заведения се създава комисия със заповед на директора на съответната РЗОК. Наредбата предвижда оценяването по общите за лечебните заведения критерии да се извършва въз основа на индикатори. При изпълнение на всеки се определя съответен брой точки. Директорът на РЗОК сключва договор с болници с обща оценка над 50. Критериите са различни за болници с различни нива на компетентност: дали болничната аптека е със или без непрекъснат 24-часов режим на работа, има ли интензивно лечение, възможност за лечение на деца, има ли клинична лаборатория, образна диагностика, микробиология, вирусология, обща и клинична патология, каква е сложността на извършените операции, дали се приемат спешни пациенти в почивни дни и след 20 ч., колко отделения работят на 24-часов режим, удовлетворени ли са пациентите и пр. Припомняме, че в съда падна и наредба за удовлетвореността на пациентите, която бе изработена от екипа на Москов.
За оценяване на болници в райони със затруднен достъп до медицинска помощ са предвидени специален ред и критерии, свързани с отдалеченост и труднодостъпност на района, демографски и социални индикатори.
Още по време на обсъждането на проекта през март тази година д-р Николай Болтаджиев от Сдружението на частните болници коментира, че действието на наредбата и на Здравната карта ще бъде причина до половин година да бъдат закрити поне няколко областни болници и около 10 общински.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ