Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

7 наши историци и дипломати влизат в българо-македонската комисия

Ростислава Иванова

10. Май 2018 , брой: 88   170   0Правителството одобри състава на мултидисциплинарната комисия по Договора за приятелство и добросъседство с Македония, която да обсъжда и решава исторически, образователни и други открити въпроси. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи ръководителите на комисията от българска страна - първия ни посланик в Скопие доц. Ангел Димитров и генералния консул в Битоля и Торонто доц. Наум Кайчев. Самата Захариева също е съпредседател от българска страна.
Членове на комисията са д-р Момчил Методиев - главен редактор на изданието "Вяра и общество" и бивш служител на външното министерство, доктор по история и изследовател на историята на Българската православна църква; проф. Иван Илчев - бивш ректор на СУ "Св. Климент Охридски" и професор по най-нова история на балканските народи; доц. Даниел Вачков - директор на Института за исторически изследвания към БАН; проф. Филип Топалов - посланик във Ватикана; и доц. Бони Петрунова, археолог и директор на Националния исторически музей.
Захариева припомни, че са търсени хора с безспорна репутация, с дипломатически опит и такива, които години наред са защитавали българските интереси в историческите претенции на Скопие. Комисията е внимателно подбрана, съгласувана е и с БАН, и с Историческия факултет на Софийския университет, увери тя.
Първото й заседание ще е в София, но още няма яснота кога. Правилата за работата и темите, по които учените от двете държави ще дебатират, ще се уточняват тепърва. От наша страна имало готовност за първите тематични кръгове за дебат. Доц. Димитров заяви, че съзнава голямата отговорност и че очаква разговорите с македонските историци да са тежки. Ще демонстрираме добронамереност, но няма да отстъпим от научните критерии, обеща той.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"