Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Горанов забавил проекта на Каракачанов за изтребителите

Ростислава Иванова

10. Май 2018 , брой: 88   135   0Проектът за закупуване на нови изтребители изненадващо отпадна от дневния ред на вчерашното правителствено заседание. Преди седмица министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че на 9 май министрите ще обсъдят предложението му. Заради медийния интерес Каракачанов даде с видимо нежелание кратък брифинг в МС, опитвайки се да внуши, че няма никакъв проблем с подписа на финансовия министър под документа, който по думите му просто се бавел. На въпроса на ДУМА дали това не означава, че проектът може да получи отказ от МФ, военният министър отсече: "Няма никакви основания за това".
Заради изчисления на Министерството на финансите и отсъствието на Владислав Горанов, който е извън страната, в дневния ред на кабинета не бяха включени точките за двата проекта на Министерството на отбраната - за бронираната машина и изтребителите, обясни вицепремиерът. Каракачанов даваше лаконични отговори и след всеки въпрос искаше да се оттегли, за да не бъде питан повече. От думите му се разбра, че все пак е получил уверение от Горанов, че другата седмица становището на МФ ще е готово и ще влезе за одобрение от МС. През изминалия месец проектът за БТР-а и изтребителите бил съгласуван с всички останали министерства.
"Отворил съм опцията да вземем повече от осем самолета за тези 1,5 млрд. лева. Имаме такива индикации, че може да си го позволим. Ще участват повече фирми, за да има конкуренция и да бъде цената по-атрактивна, т.е. за по-малко пари да придобием повече самолети. Когато не са само трима участниците, от които двама предлагат употребявани самолети, а единият - самолети, които са по-стари от нашите МиГ-ове, няма никаква логика да купуваме", коментира по-рано вчера Каракачанов в телевизионно интервю.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"