28 Март 2024четвъртък12:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Високото кръвно върви ръка за ръка с предсърдното мъждене

В 1/4 от случаите първата клинична проява на предсърдното мъждене е мозъчният инсулт

/ брой: 89

автор:Аида Паникян

visibility 1005

Артериалната хипертония е основен рисков фактор за предсърдното мъждене - двете заболявания са най-честите в кардиологичната практика, категорични са медиците по цял свят. При голяма част от пациентите те се съчетават и повишават риска от мозъчен инсулт и общата смъртност. В 24% от случаите първата клинична проява на предсърдното мъждене е мозъчният инсулт.
Известно е, че 35-40% от българите имат повишено кръвно налягане.
Предсърдното мъждене е най-честата аритмия вследствие хипертония, която влошава качеството на живот, повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност, обясняват специалисти от Българската лига по хипертония.
България не разполага с точна статистика за броя на болните в последните 3 години, но се смята, че от сърдечна недостатъчност у нас страдат над 140 000 души. Смъртните случаи превишават 20 000 годишно, което представлява около 18% от всички починали. Броят на хората, които губят битката с болестта, прогресивно се увеличава.
Честотата на предсърдното мъждене се удвоява с всяка декада след 50 г. и достига 10% при хората над 75 г. При мъжете и жените с високо кръвно рискът за възникване на предсърдно мъждене е 1,4 и 1,5 пъти по-голям в сравнение с общата популация здрави лица при равни други условия.
Има тенденции за увеличаване на средната възраст на общата популация в страните в Европа и Северна Америка, като се очаква броят на пациентите с ПМ да нарасне 2,5 пъти в следващите 50 години.
Мозъчният инсулт е втората водеща причина в целия свят, следваща сърдечносъдовите заболявания. Над 12 млн. инсулта се дължат на повишеното кръвно налягане, като е повишен рискът от остър инсулт при прехипертония и в млада популация.
В 24% от случаите първата клинична проява на предсъдното мъждене е мозъчният инсулт. Инсултите са два пъти по-чести при хора с артериална хипертония.
Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. През 2015 г. в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души, т.е. смъртността е близо четири пъти по-висока. Един основен проблем в нашата здравна система е недостатъчното сътрудничество между организациите за осигуряване на оптимална грижа за пациентите.
Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения.


Безплатни консултации се провеждат за високо кръвно в 11 града

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти, граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.
През т.г на 17 май безплатни консултации за високо кръвно ще се проведат в 11 града.

    София - пл. "Св. Неделя", 7 (до входа на метростанция "Сердика")
    София - до подлеза на хотел Плиска, бул. "Цариградско шосе" 10
    В Пловдив - площад Централен (от западната страна на сладоледената къща "Афредо")
    Благоевград - ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
    Стара Загора - Централен парк "5 октомври" (до фонтаните)
    Бургас - ул. "Александровска", пред сградата на общината
    Варна - пред операта - пл. "Независимост" (пред Фестивалния конгресен център - вход на морската градина)
    Русе - пл. "Свобода" срещу Съдебната палата
    Плевен - пл. "Възраждане" срещу фонтаните
    Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад "Общински" и площад "Свобода")
    Кърджали - площада срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров
    Велико Търново - парк Марно поле
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ