19 Април 2024петък04:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неразгаданата действителност, или оглушителното мълчание на науката

Въпреки многобройни теории по определени, вълнуващи човечеството въпроси, най-големите умове все още нямат категорично единно обяснение за някои човешки и природни феномени

/ брой: 89

автор:Альона Нейкова

visibility 2261

Когато се сблъскваме със странни или непонятни явления във всекидневието ни, най-често се опитваме да им намерим обяснение. На доста въпроси от различни аспекти на живота отговаря науката, обаче понякога и тя оглушително мълчи, защото определени тайни все още очакват да бъдат разкрити.

Големият соленоводен басейн и основен елемент на хидросферата на планетата, по-известен като Световен океан, заема около 71% от повърхността на Земята. Но днес експертите са успели да проучат по-малко от 5% от неговия наистина впечатляващ обем от приблизително 1,35 млрд. куб. км. Една от най-големите загадки обаче се дължи на Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NOAA), което през 1991 г. регистрира неизвестен разтърсващ звук, пронизващ водите на Тихия океан от единия край до другия, във всички посоки. Експертите са категорични, че не става дума за рев на китове или вибрации от кораби. Фиксираната дълга поредица сигнали е с тесен диапазон, всеки от които продължава няколко секунди. Американският военноморски флот никога преди не се е сблъсквал с нещо подобно. Локализирането на източника на странния непрекъснат шум е невъзможно, категорични са специалистите. Звукът като цяло е монотонен и достига максимална интензивност през 1994 г. Оттогава започва да стихва, но се чува и до днес, разкриха от NOAA. Някои учени смятат, че причината за възникването му се крие във вулканична активност от особен тип. Други специалисти пък лансират хипотеза, че това може да е звук на морски води, влизащи в контакт с голяма маса лава. Докато категорично обяснение на феномена все още няма, предположения и легенди разпалват любопитството на хората: дали това не е някое огромно морско същество, геоложка аномалия или може би свръхестествено явление?...
През 1992 г. германски учени изследват химичния състав на някои египетски мумии и за всеобща изненада откриват следи от кокаин и тютюн в косата, кожата и дори в костите на балсамираните тела. Най-много експертите са озадачени от факта, че наркотикът по онова време не бил познат в страната на пирамидите, а се култивирал само в Америка. Все още не съществуват каквито и да било документални свидетелства за такава търговия между двата континента. Специалистите имат различни теории по въпроса, но никоя от тях не е потвърдена с доказателства. Факт е обаче, че според многобройни независими експертизи една трета от мумиите са с положителна проба за никотин. А в утробата на великия фараон Рамзес II е намерил последното си убежище тютюнев бръмбар...
Преди близо четири десетилетия австралиецът Фредрик Валентич управлява своя малък самолет над родния си континент. Проблемите на 20-годишния пилот започват, когато съобщава на авиоконтрола в Мелбърн, че 300 метра над него има непознат обект с четири ярки зелени светлини. Чува се странно скърцане и връзката прекъсва. Младежът изчезва от радарите и слага началото на конспирации за извънземни и възникването на различни предположения за разклатената му психика. Някои вярват, че Валентич се е опитвал да инсценира собственото си изчезване, летял е с главата надолу, виждайки собственото си отражение във водната повърхност или е искал да се самоубие. Нито една от теориите обаче не е аргументирана с факти.
Космически лъчи, "подлагащи на обстрел" Земята от всички посоки, са открити преди цял век. Според най-разпространената теория те може да бъдат генерирани само от много мощен източник на енергия като гама-лъчи и свръхмасивни черни дупки в центровете на някои галактики. Опровержението на тази констатация идва от американски учени, които работят на детектора за неутрино IceCube, разположен на дълбочина от 1450 до 2450 метра в леда на станцията Амундсен-Скот на Южния полюс. Специалистите търсили в космическата радиация лъчите, които биха могли да идват от над 300 гама-избухвания, станали между май 2008-а и април 2010 г. И не ги намерили...
Малцина са наясно, че човек се прозява около 250 хил. пъти през целия си живот, или средно по 5-10 пъти дневно. Всъщност става дума за безусловен рефлекс, състоящ се в едновременно вдишване на въздух и разтягане на тъпанчето, последвано от издишване на въздух. Среща се най-често при възрастни индивиди непосредствено преди и след сън, по време на досадни и скучни дейности, свързва с умора, стрес и дори глад. Провокира се и от прозяването на други хора и е типичен пример за положителна обратна връзка. Наблюдава се при шимпанзета, кучета, котки, птици и влечуги. Понякога се придружава от инстинктивно и неволно опъване на някои части на тялото, включително ръцете, врата, раменете и гърба. Има редица теории, които се опитват да обяснят защо хората и определени животни се прозяват. Едно от проучванията по темата разкрива, че феноменът се наблюдава, когато кръвта, наситена с въглероден диоксид, се нуждае от приток на кислород, който прозяването може да осигури. Различни данни пък показват, че то помага да се увеличи състоянието на бдителност на човек. Подобно нещо се забелязва при парашутисти, които се прозяват в миговете, преди да напуснат самолета. Друга хипотеза пък гласи, че прозявката е причинена от същите химикали в мозъка, които засягат емоциите, настроението, апетита и други явления от този род. Колкото повече от съединенията на серотонин, допамин, глутаминова киселина и азотен оксид се активират, толкова честотата на прозяване се увеличава. Преди време учените пък предложиха то да се използва като средство за подобряване на кръвния поток и охлаждане на мозъка, тъй като според определени теории може да контролира температурата на сивото вещество и тялото. Но и по този въпрос няма категорично общо мнение.
Повечето са чували за плацебо ефекта - феномен, при който симптомите на пациента може да се подобрят при наличие на неуспешно или лъжливо лечение, само защото човекът вярва, че ще се възстанови или че медикаментите му помагат, независимо от експертната гледна точка. Неведнъж подобно въздействие е наблюдавано в безброй експерименти и изследвания. Докато вярвате, че лекарството е ефикасно, то ще е благотворно за организма. Тоест мозъкът се опитва да възстанови засегнатата част на тялото чрез силата на вярата с помощта на фиктивно ("вълшебно") хапче. Дори когато хората осъзнават, че става дума за плацебо, ефектът продължава да работи.


Мощен звук разтърсва океана


Кокаиновите мумии са сред големите изненади на учените в края на ХХ век


Плацебо ефектът се дължи на вярата във вълшебно хапче


Прозяването е безусловен рефлекс, присъщ не само на хората, но и на някои животни

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ