Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Май 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Култура

Хартиени скулптури на Капка Кънева в "Ракурси"

Дума

11. Май 2018 , брой: 89   164   0
Снимка

Бели облаци

Изложбата "Облак, сянка" на илюстраторката Капка Кънева включва голeмоформатни фотографии на хартиени обекти, създадени за кориците на класически или съвременни литературни произведения. Графичната селекция обединява илюстрации към стихосбирки, както и поредица експерименти с пластиката на хартиените облаци, които занимават авторката.
Облаците присъстват в изложбата и под формата на пластични оригинали. Тях, заедно с други хартиени скулптури, публиката може да види за първи път от днес до 26 май в столичната галерия "Ракурси", ул. "Хан Крум" 4а, научи ДУМА от Росица Чушева.
Хартията, ножиците и насочената светлина, благодарение на която зрителят разчита пластиките и техните хвърлени сенки като рисунки, са основните изразни средства на художничката, която от няколко години преподава в НХА.
По време на Европейската нощ на музеите, която ще се състои на 19 май, Кънева ще представи на своите най-малки почитатели и техните родители още един поглед към своята работа. Ще могат да бъдат разгледани висококачествени принтове на илюстрациите от книгата на Марк Твен "Съвет към малките момичета", на издателство "Лист", тиражирани в един-единствен, подписан от авторката екземпляр. Посетителите могат да се срещнат и разговарят с художничката, информира галеристката.
Капка Кънева е родена през 1978 г. в София. Завършва Националната художествена академия, специалност книга и печатна графика. През 2006 г. специализира в Cite Internationale des Arts в Париж, през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца. Между 2009 и 2014 г. преподава илюстрация и оформление на книгата в специалност книгоиздаване към Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, а от 2014 г. е главен асистент в катедра "Книга, илюстрация, печатна графика" в НХА.

Прозорец
Сърца

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"