Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Култура

Хартиени скулптури на Капка Кънева в "Ракурси"

  264   0

a
a

Изложбата "Облак, сянка" на илюстраторката Капка Кънева включва голeмоформатни фотографии на хартиени обекти, създадени за кориците на класически или съвременни литературни произведения. Графичната селекция обединява илюстрации към стихосбирки, както и поредица експерименти с пластиката на хартиените облаци, които занимават авторката.
Облаците присъстват в изложбата и под формата на пластични оригинали. Тях, заедно с други хартиени скулптури, публиката може да види за първи път от днес до 26 май в столичната галерия "Ракурси", ул. "Хан Крум" 4а, научи ДУМА от Росица Чушева.
Хартията, ножиците и насочената светлина, благодарение на която зрителят разчита пластиките и техните хвърлени сенки като рисунки, са основните изразни средства на художничката, която от няколко години преподава в НХА.
По време на Европейската нощ на музеите, която ще се състои на 19 май, Кънева ще представи на своите най-малки почитатели и техните родители още един поглед към своята работа. Ще могат да бъдат разгледани висококачествени принтове на илюстрациите от книгата на Марк Твен "Съвет към малките момичета", на издателство "Лист", тиражирани в един-единствен, подписан от авторката екземпляр. Посетителите могат да се срещнат и разговарят с художничката, информира галеристката.
Капка Кънева е родена през 1978 г. в София. Завършва Националната художествена академия, специалност книга и печатна графика. През 2006 г. специализира в Cite Internationale des Arts в Париж, през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца. Между 2009 и 2014 г. преподава илюстрация и оформление на книгата в специалност книгоиздаване към Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, а от 2014 г. е главен асистент в катедра "Книга, илюстрация, печатна графика" в НХА.

Прозорец
Сърца

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"