25 Април 2024четвъртък20:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Румен Драганов:

Вносът на работници няма да реши проблема с кадрите в туризма

Средната заплата в сектора да стане 1600 евро до десетина години, препоръчва директорът на Института за анализи и оценки в туризма

/ брой: 89

автор:Мая Йовановска

visibility 1298

РУМЕН ДРАГАНОВ работи в сферата на туризма над 30 години. Завършил е ТУ-София и УНСС. Заемал е различни длъжности в туризма - екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация "Балкантурист", изп. директор на "Балкан холидейз интернешънъл", президент на клоновете в Лондон, Ню Йорк, Рим, Москва, Кайро. Бил е председател на Туристическия комитет към Съвета на министрите в качеството на зам.-министър на търговията и туризма. Директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"Новите контролни функции на министерството са нахално, агресивно и некомпетентно решение на Николина Ангелкова"

"Браншът е против връщане на тютюнопушеното"

- Господин Драганов, какви са очакванията за туризма през настоящата година, а както вече стана известно, има и поскъпване?
- Очаква се силен туристически сезон. Годината тръгна добре. Председателството на България стимулира пристигането на повече туристи. Рекламата, която се прави всекидневно в близо 200 медии по целия свят, в която се споменават България и София, очевидно играе положителна роля. Както и стартирането на програма с нискотарифни полети от септември 2016 г., която през м.г. докара около 1 млн. чуждестранни посетители, с цел културен туризъм в градска историческа среда, които останаха с много добри впечатления. И рекламата от уста на уста очевидно е задействала. Продължава интересът към България в това направление, което доведе и до нови нискотарифни полети към летищата във Варна и Бургас към края на март т.г. Това ще генерира по-голям брой туристи и очакваме общо техният брой да надхвърли 12 млн. и 200 хил. чуждестранни посещения през тази година, което е ръст 7-7,5%.
Като цяло имам увеличение на цените, което се движи в рамките на около 11,2%. То обаче е на база на увеличения интерес. Заради председателството има много голямо търсене на хотелите в София. Тяхната цена се покачи, места за определени дати няма, което означава, че пазарът вече започнал да диктува по-високата цена за хотелите в София. И понеже има увеличение на цената на туристическата услуга, ще има и на приходите.
- Споделяте прогнозите за спад на руските туристи?
- Да, тези прогнози са верни. Ние имаме 15% по-малко заявени полети в началото на месец май в сравнение с м.г. Това се дължи, общо взето, на срива на руската рубла, която оскъпи пътуванията. В същото време влияе и връщането на Турция като активен конкурент на България. Анталия е пълна с руски туристи, Турция сваля и визите за тях. Като цяло големият интерес към Турция и по-евтините цени там за качествени услуги ще повлияят на българския пазар. Причината за очаквания спад на руските туристи е комплексна. Но в същото време този спад ще бъде в рамките на около 50-60 хил. туристи в общия брой. Не е това, което ни се случи през 2015 г., когато имахме със 160 хил. по-малко руски туристи. Тази година те отново ще бъдат в рамките над 500 хил. посещения.
- Има усещане, че на българина не се гледа като на турист в собствената му държава.
- Това е невярно твърдение и, общо взето, е шлагер, който се изпълнява често, но числата показват друго. 6 млн. и 200 хил. са общо всички пътувания на българи, които са излезли по различни причини от България, а 18,5 млн. са пътуванията на българи в страната с туристическа цел, независимо за какво става въпрос - туризъм или екскурзия, еднодневно посещение.
- Темата за кадрите в туризма отново е на дневен ред. Може ли наистина този проблем да се реши с внос на нископлатени работници или е необходимо повишаване на заплатите?
- Миналата година ние сме издали документи за 3400 чуждестранни работници в туризма, а през лятото общо във всички дейности са заети около 360 хил. Няма как да решим проблема с кадрите чрез внос на младежи от Украйна и Молдова. Още повече, че в известна степен м.г. сме се компрометирали и на двата пазара тъй като някои фирми не са платили заплатите по договор за септември. Това с вноса на работници е абсолютно грешна политика. Политиката трябва да бъде увеличаване на доходите. Това беше предложено и от Националния борд по туризъм и от Българския съюз по балнеология и спа туризъм още в края на 2016 г. Тогава бе обявена като цяло средна заплата 1400 евро с хоризонт 2026 г. Кадри има в цяла Европа, но средната им заплата е 1400 евро. Което означава, че за тези, които ще работят на най-ниските длъжности - камериери, рецепционисти, обслужващ персонал в кухнята и др., тя трябва да е не по-малко от 650 евро. А за работещите на междинни и висши длъжности заплатите трябва да бъдат в рамките между 2 и 7 хил. евро. Така че става въпрос за сериозно заплащане, което отговаря и на клиентите, които обслужват. Защото тези туристи, които идват от европейските страни и извъневропейските страни, навсякъде по света плащат цената, каквато плащат и в България, но заплатите и в Кипир, и в Малта, където сме абсолютно еднакви като цени, са по-високи. В Германия например средната заплата е 1400 евро. Трябва да изчистим това разминаване между парите, които получаваме от туристите, и заплатите, които получава персоналът. В момента в туризма у нас кадрите получават 50% от заплатите в другите страни.
- Трябва да се върви към увеличение от порядъка на 50% ли?
- Да, увеличение с 50%, но то е абсолютно реално, тъй като ние виждаме, че средната заплата се качва непрекъснато през последните години. В 10-годишен период е съвсем нормално да стигнем тези заплати.
- Какъв е делът на сивия сектор в туризма?
- Това личи от проверките, които извършва НАП. Видяхме, че през 2016 г. в някои места увеличението на отчетените приходи беше с 200%, на други със 70%, на трети с 40%. Миналата година при проверките, които бяха направени, само на Слънчев бряг увеличението на приходите е с 36%. Но това не е всичко, това не е ликвидация на сивия сектор, това е леко навлизане в сивия сектор, който не плаща данъци и не използва системата така, както се използва от останалите. Очевидно, че става въпрос за голяма диспропорция между тези, които съвестно плащат данъци и осигуровки, и онези, които се крият, независимо кой ги покровителства. При всички случаи това нанася щета на българския туризъм, тъй като дава възможност за дъмпингови цени и оттам - невъзможност да се платят заплатите, за които говорим.
- Туристически инспекторат, туристическа полиция, мерки срещу шума, връщане на тютюнопушенето. Ще има ли полза от всичко това?
- Не е еднозначно отношението на бранша към тези промени. Много добре се приемат предложенията, свързани с ограничаване на шума. Вицепремиерът Валери Симеонов успя да спре шума в няколко места, които действително генерираха значителна част от проблемите в Слънчев бряг, а и на други места по Черноморието. За това има безпрецедентна подкрепа от страна на бранша. По отношение тютюнопушенето няма такава подкрепа. Туризмът е последният, който ще се съгласи рекреацията да се използва във вреда на туристите и оттам Валери Симеонов не среща подкрепа в бранша. И всякакви обяснения изглеждат далеч от това, което вече е постигнато. България стои много добре на картата със законодателството в здравната част, която е приела, и всякаква промяна ще бъде приета изключително негативно. Както от туристите, така и от чуждестранните туроператори.
По отношение на туристическата полиция или т.нар. контрол на Министерството на туризма, фактически от 1 юни ще бъдем в нова ситуация, в която Министерството на туризма, министърът на туризма и министър-председателят, ще бъдат отговорни за всякакъв проблем с качеството на туристическия продукт. Независимо дали става въпрос за ресторанти или хотели, за които министерството като законодателен орган създава законодателната рамка, като сертифициращ орган вписва в регистрите или извършва категоризацията и като контролен орган ги контролира. Така че след 1 юни всякакво оплакване, независимо дали става въпрос за туристи, които пътуват с туроператор, който е нарушил реда по някакъв начин, или гости на хотел и на ресторант, които се оплакват от качество на храна, трябва да се обръщат към министъра и министър-председателя. Те са взели съвсем неправилно функцията да извършват всичко. Поради тази причина има сериозен конфликт на интереси и браншът е абсолютно против Министерството на туризма да концентрира и трите дейности. Още м.г. беше предложено да бъде създадено обединение на браншовите, продуктовите и професионалните туристически организации, които да водят националните туристически регистри както на хотелиерите и ресторантьорите, така и на туроператорите и туристическите агенции, на екскурзоводите, планинските водачи и скиучителите, на спацентровете и медикълспацентрове, но това се забави. Работна среща беше проведена само веднъж от министър Ангелкова, което е абсолютно недостатъчно и очевидно, че тук се върви по една линия, която няма да доведе до подобряване на българския туристически продукт, изключвайки браншовите, продуктовите и професионалните организации от процеса на контрол.
- От това, което казвате, разбирам, че този нов контрол няма просто да сработи.
- Изключено е да сработи, тъй като става въпрос за над 94 хил. заведения на територията на страната, категоризирани от министъра и от кметовете на общините, и за 3600 туристически агенции. Дали МТ има персонал, равен на Министерството на отбраната. То няма да бъде в състояние да свърши тази работа, ако не бъдат включени продуктовите, професионалните и браншовите туристически организации.
- Това едно неадекватно решение ли беше или желание за съсредоточаване на власт?
- Това е едно нахално, агресивно и некомпетентно решение на министъра на туризма Николина Ангелкова, което нанася огромна имиджова щета на българския туризъм.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ