29 Март 2024петък00:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Светът е малък

Двете "деветки"

/ брой: 89

автор:Николай Коев

visibility 2265

Дори празниците си не можем да изживеем истински. И те ни разделят, а после искай напредък и приобщаване към развитата част на Европа. Та дори в много страни на Стария континент хората със справедлив разсъдък за миналото се прекланят пред подвига на воините от Червената армия във Втората световна война и героизма им в борбата срещу хитлерофашизма. А наша милост още изпада в ступор и се чуди кой празник да чества на 9 май. Този на великата Победа на тогавашния СССР и неговите западни съюзници или определено преекспонирания Ден на Европа.
Вярно, също на 9 май (1950 г.) френският външен министър Робер Шуман представя своята идея за континентално междудържавно обединение по въпроса за въглищата и стоманата, което в някаква степен е първообраз на ЕC. Но съпоставим ли е този акт на локален протекционизъм с разгрома на чудовищното зло за света? Има ли мерило дори за равенство между проявата на икономическа прозорливост 5 години след войната и планетарната битка на доброто и справедливостта срещу злото на нацизма? Съществува ли разумна алтернатива на над 20-те милиона изпепелени живота на борци от съпротивата и мирни граждани от многонационалната съветска страна, на стотиците хиляди жертви от антихитлеристката коалиция, на страданията на повечето от гражданите на Европа под гнета и унижението на немския ботуш? Да не говорим за варварското изтребление на мирни хора в концентрационните лагери на Третия райх.
Това са въпросите, на които у нас мнозина приспособенци от измислената политическа класа и ветропоказатели от всякакъв вид не искат да дадат отговор. Защото са открили дебелата сянка под европейския чадър. Защо, мислят си прагматичните грабливци, да се набутваме с чествания на дати от историята, където главно действащо лице безспорно е комунистическият Съветски съюз. Къде по-удобно е да честваме Европа-та, майката кърмилница, а и... защитница. В своя хамелеонски устрем отдадените безрезервно на европейската интеграция млади и позавехнали кариеристи дори не дават полет на въображението си да съчетаят двете чествания. А трудно ли е да се проумее, че без победата на 9 май 1945 г. и саможертвата на милиони млади мъже и жени тогава сега можеше да няма нито Европейски съюз с неговите ценности, нито възможност за "цивилизационен избор", нито...! Има ли по-добър повод да се преклониш човешки пред паметта на загиналите в пожара на войната и оцениш победата като основна причина за над 70-годишното като цяло мирно развитие на Европа и света?
За голямо съжаление мисли в тази посока във водещата управляваща партия предимно липсват. Архивният вече филм за "русофилите" пак се завъртя, а онзи за "българофилите" и "българореалистите" не стигна до обществения екран. На фасадата на Министерския съвет обаче празнично изгря "3D мапинг шоу" (как европейски звучи само!), посветено на 2018-а като Европейска година на културното наследство. В университета млади европейци беседваха за дигиталното бъдеще и споделиха желанията си за ЕС след 10 години. Все теми приятни, лесни за възприемане и... безконфликтни.
В същото време техни връстници "набиваха крак" на Червения площад в Москва, както каза неходил в казармата субект, втренчен в срасналия се с ръката му мобилен телефон с еди-колко си "ядра". Той дори не се замисля, че доста модерни и страховити истински ядрени носители дефилираха пред изумените погледи на множеството на същия този площад. Едва ли е забелязал и присъстващите в близост до президента Путин сръбски президент Вучич и израелски премиер Нетаняху, а и много други влиятелни личности, та дори и звезди от Холивуд.
Ако собственикът на "ядрената" телефонна мощност бе осъзнал какво се случва в Москва, вероятно би прозрял поне две неща. Първо, че светът отново е многополюсен и никой еднолично не може да се разпорежда със световните дела. И, второ, независимо от възпиращата, но и реална мощ на демонстрираното супермодерно въоръжение показаните образци са и своеобразен призив към световните суперсили да рестартират ефективни преговори за съкращаване на въоръжаването. Това е верният и единствено разумен път, който би имал за основа поуките от Втората световна война с масовото страдание за народите.
Дали тогава можем да сравняваме двете "деветки" - тази на Победата над хитлерофашизма и другата - с честването на Деня на Европа? Не! Защото двете събития са доста различни като мащаби и същност. При добра воля и добросъвестно тълкуване на световните събития през изминалия век обаче биха имали и нещо общо. А това е безспорният факт, че идеята от 1950-а и следващите процеси, та до днешната институция ЕС не биха били възможни без Победата от 9 май 1945 г. И не само това, нали?!

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ