Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Поредната илюзия

Евгени Гаврилов

11. Май 2018 , брой: 89   388   0Бизнес климатът се подобрява, обяви вчера в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов. Преведено на човешки език, това означава, че бизнес у нас вече се прави по-лесно. Дали е така или това е поредната илюзия? Какви са фактите? У нас е налице свръхрегулация на бизнеса, тъй като над 500 администрации управляват повече от 2500 регулаторни режима, голяма част от които биха могли да бъдат отменени. Нещо повече, продължава съществуването на феномена незаконни регулации, при който най-вече общинските администрации въвеждат регулаторни режими, при положение че нямат законово право да го правят. Доброто в случая е, че за подобряването на положението има панацея - електронното управление.
През последните 15 години държавата е изхарчила за неговото въвеждане над 3 млрд. лв., а ефектът от това е незначителен. След харча на толкова пари само 8% от държавните регистри имат обмен и интеграция на данни с други регистри. Само 1% от документооборота минава през Единната система за обмен на документи. 102 администрации предлагат 2826 е-услуги, като 74% са само за предоставяне на информация, което е най-ниското ниво на е-комуникация.
Докъде сме стигнали с е-управлението, се вижда най-добре, когато се сравним с Естония. По данни на Световната банка, необходимото време за получаване на лицензи в Естония е 16, а у нас 40 дни. За започване на бизнес в Естония трябват 3,5 дни, а у нас - 18 дни. В Естония за справяне с нормативната база мениджърите отделят 6,6% от времето си, а у нас 16,1%. В Естония  за плащане на данъци се отделят 81 часа, а у нас - 423 часа. На този фон не е изненадващ и фактът, че за Естония Световната банка отчита нулева корупция, а у нас 8,9% от фирмите декларират, че са били подложени на искане за плащане на поне един подкуп. Явно подобряването на бизнесклимата е поредната илюзия.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"