Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

На 333 български училища в чужбина помага държавата

Велиана Христова

11. Май 2018 , брой: 89   83   0Държавата подпомага общо 333 български училища в чужбина, повечето от които са неделни и са създадени от самоорганизирали се наши общности, съобщи вчера министър Красимир Вълчев. МОН огласи вчера проект за постановление на МС, с което се улеснява назначаването на преподаватели от България в тези училища. В т. нар. лекторати ще се уредят и командироването на преподаватели от вузовете и БАН, техните трудови и осигурителни права. На 208 училища ще бъде помогнато по постановлението. Департаментът по езиково обучение на СУ издава сертификати, които удостоверяват степента на владеене на езика и се признават в света, включително в 6 американски щата, уточни ректорът проф. Анастас Герджиков. На българчетата, учили езика в чужбина, сертификатите ще помогнат да се реинтегрират лесно в българската образователна система, ако се завърнат в страната. Сертификатът ще замества балообразуващата оценка при кандидатстване във висше училище, допълни Вълчев.
МОН е подкрепило петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина, внесена в Европарламента, българският език да се признае за матуритетен, т. е. българчетата в Европа да могат да държат на български матурата в съответната страна. На 22 май в Брюксел предстои среща на просветните министри, на която въпросът ще бъде поставен, както и идеята майчиният ни език да стане избираем предмет в европейските училища. МОН подготвя и нов нормативен акт, с който ще разшири дистанционното изучаване на български език чрез електронно обучение.
В рамките на инициативата "Розите на България" днес в 25 държави българчета ще играят хоро, в Япония хорото ще бъде изпълнено от местен състав. В София инициативата ще е пред Двореца на децата в 14 ч.      

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"